Blogga

Ar det farligt att kora med trasig termostat?

Är det farligt att köra med trasig termostat?

Nej det är ingen akut fara, men det är ju hälsosammast för motorn i längden om den får uppnå arbetstemp då slitaget är större innan den uppnått det.

Hur vet man om termostaten är sönder?

Ska man testa i kokande vatten (utmärkt bra går det) så ska man helst hänga den i ett snöre så den inte ligger på botten. Problemet är att man ser inte hur snabbt den öppnar. En sliten termostat börjar läcka lite redan tidigt och det tar då längre tid att komma upp i arbetstemp.

Vad gör en termostat i bilen?

Bilens termostat har till uppgift att säkerställa att motorn håller rätt arbetstemperatur. En defekt termostat kan leda till att motorn inte når korrekt temperatur vid körning samt att du inte får tillräckligt med värme till kupén under kalla dagar.

Vad händer om termostaten i motorns kylsystem inte stänger?

Värmehanteringen blir då sämre och sämre tills vätskeflödet så småningom upphör helt. Om kylvätskenivån är korrekt men motorn ändå överhettas kan orsaken vara en blockerad termostat. När motorn blir varm och når en viss temperatur ska ytterligare en kylkrets öppnas i termostaten.

Kan man köra bil utan termostat?

Man skall aldrig köra utan termostat eftersom den reglerar så att motorn får jämn vattentemp och därmed ger bättre kontroll över bränsleförbrukningen. 2. En mekaniskt driven fläkt måste ha en kåpa runt vingarna annars tappar fläkten effektivitet, därav sämre kylning på lägre varv.

När ska man byta termostat bil?

Din bil kommer inte upp i rätt arbetstemperatur vilket leder till högre förbrukning, mer slitage på motor. Byt termostaten om det nu är den. Kan ju vara tempgivaren som är felaktig. Är ju lätt att mäta temperaturen på kylvätskan.

Vad kan man misstänka för fel om motorn kokar?

Hjulet får då hål i bottenplattan mellan vingarna vilket gör att vattnet cirkulerar mer inne i pumpen än i motorn… Tar man bort kylarfläkten så resulterar det också i kokning. Sist men inte minst, trasig topp packning, kolla om det finns vatten i oljan eller om det bubblar i kylaren då locket är av.

Vad ska man göra om motorn överhettas?

Vad ska jag göra om motorn blivit överhettad? Överhettning kan orsaka allvarliga skador i din bil, så om du märker att motorn går varm är det viktigt att stanna så fort du får möjlighet och stänga av motorn. Om du inte kan stanna med en gång kan du dra upp värmen i bilen på max för att få bort lite värme från motorn.

Hur mycket ska en termostat öppna?

Termostaten ska börja öppna vid 90C, och vara helt öppen strax över 100C(102 eller något sånt). Så det är inga konstigheter med din termostat. P210 skrev: Den fungerar som den ska, heter den 90 graders ska den öppna vid den temperaturen, kanske börjar öppna ett par grader innan men inte redan vid åttio!

Share this post