Allmänning

Vad ar Infusionsaggregat?

Vad är Infusionsaggregat?

Det enklaste och vanligaste sättet att tillföra en vätska eller ett läkemedel till en patient är att använda ett infusionsaggregat av standardtyp, kopplat till en infusionspåse eller infusionsflaska.

Vad är intravasalt läge?

Injektion/infusion/transfusion Inför injektion eller infusion kontrolleras alltid intravasalt läge med Natriumklorid 9 mg/mL. Var uppmärksam på patientens reaktion på eventuell smärta samt svullnad. Efter injektion ska PVK:n spolas för mekanisk rengöring.

Varför är det viktigt att fylla hela Infusionsaggregatet med vätska innan jag kopplar till patienten?

Det finns även en risk att det bildas luft i infusionsaggregatet om man fyller infusionsaggregatet för hand.

Vad är skillnad mellan injektion och infusion?

Infusion, eller vardagligt kallat dropp, är inom medicinen ett sätt att kontinuerligt, under kortare eller längre tid, tillföra en patient vätska, läkemedel och/eller näring, via en droppslang och en kateter (populärt kallad infart) som är instucken under huden (subkutant) eller vanligare via en ven (intravenöst).

Vad är intravenös tillförsel?

sedering. Sedering innebär att patienten tillförs ett lugnande och/eller ett starkt smärtstillande medel intravenöst. Läkemedlen lindrar smärta, rädsla och ångest.

Varför ges ringer acetat?

Ringer-acetat Fresenius Kabi används för att behandla vätskeförlust och elektrolyt (salt)-obalans. Vätskeförlust och/eller elektrolytobalans kan förekomma vid bl. a operation, skada eller brännskador. Ringer-acetat Fresenius Kabi kan också användas som korttidsbehandling vid minskad blodvolym.

Varför spolar man PVK?

Central venkateter (CVK) spolas med 20-40 mL Natriumklorid 9 mg/mL efter varje användning. Den mekaniska rengöringen är en viktig åtgärd för att minska risken för stopp. Spolning genomförs även för att undvika att inkompatibla läkemedel och infusionslösningar kommer i kontakt med varandra.

Vad är intravenös injektion?

En intravenös injektion innebär att läkemedlet sprutas direkt in i blodet i en blodåder.

Vad är Läkemedelspump?

En metod är PCA som innebär att patienten själv administrerar opioidläkemedel intravenöst via en programmerbar pump. Syftet med tekniken är patienten ska styra sin smärtlindring och direkt kunna få läkemedel vid upplevd smärta.

Hur fungerar en Smärtpump?

Information om smärtpumpen. Vid somliga ingrepp appliceras en smärtpump för att lindra smärtan efter ingreppet. Pumpen innehåller bedövningsmedel vilket leds till operationsområdet via en tunn kateter. Bedövningsmedlet finns i en behållare innanför pumpens hårda ytterhölje.

Vad innebär parenteral administration?

I medicinska sammanhang talar man om parenteral tillförsel av läkemedel, vätska eller näring. Den egentliga betydelsen är att man tillför något utan att det får passera tarmen, i vidare bemärkelse hela mag-tarmkanalen. Parenteral tillförsel sker genom penetration av hud eller slemhinnor.

Share this post