Rekommendationer

Hur utkraver man sina egna rattigheter om de blivit krankta?

Hur utkräver man sina egna rättigheter om de blivit kränkta?

Börja med att visa filmen (som är en fortsättning på filmen Vad är mänskliga rättigheter?). Till filmen finns även en övning där eleverna får arbeta i grupper. Varje grupp får fördjupa sig i ett fall där en person upplever att hen fått sina rättigheter kränkta.

När får polisen ha span?

Spaning syftar till att samla information på ett eller annat sätt. Det kan röra sig om till exempel en enskild individ, en grupp av individer, en viss företeelse, ett visst brott eller något liknande som polisen önskar skaffa sig ny eller fördjupad kunskap om.

Måste man lämna ut personuppgifter till polisen?

Det måste polisen göra för att kunna utföra uppdraget att förebygga, förhindra och utreda brott. Uppgifter som behandlas i Polismyndighetens underrättelseverksamhet omfattas i stort sett alltid av sekretess och kan då inte lämnas ut.

Vart kan man vända sig när ens rättigheter kränks?

Om det är en myndighet som du menar kränkt dina mänskliga rättigheter, kan du anmäla händelsen till Justitieombudsmannen (JO) eller Justitiekanslern (JK). Om det du utsatts för är en fråga om diskriminering, kan du vända dig till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Vad kan man göra för att stödja de människor som får sina rättigheter kränkta?

Att vända sig till FN som enskild person Om så är fallet kan en person som fått sina rättigheter kränkta göra ett skriftligt klagomål till en FN-kommitté. Om kommittén kommer fram till att personens rättigheter kränkts krävs staten på en skriftlig redogörelse för vad som hänt och vilka åtgärder som vidtagits.

Vad krävs för att få span på sig?

Det kan vara en polis eller en åklagare. Utredningen ska bedrivas på ett objektivt sätt. Detta innebär att inte bara omständigheter som är till nackdel för dig, utan även omständigheter som är gynnsamma för dig ska beaktas. Bevis som är till din förmån ska tillvaratas.

Är man skyldig att svara på polisens frågor?

Som misstänkt är du aldrig skyldig att svara på en enda fråga från polisen vid ett polisförhör om inte du själv vill göra det. Du behöver inte heller förklara varför du inte vill svara på frågor och du har en rätt enligt lagen att vara helt tyst om du är misstänkt för brott.

Måste man uppge personnummer till polisen?

Enligt svensk rätt så finns det ingen allmän skyldighet att legitimera sig och uppge sitt personnummer när man befinner sig på allmän plats och polisen ber om exempelvis din legitimation.

Share this post