Ny

Var tillverkas pappersmassa?

Var tillverkas pappersmassa?

Pappersmassa framställs industriellt i stor skala i massa- och pappersindustri. Pappersmassans egenskaper beror på tillverkningsmetod, men massan består alltid av separerade fibrer eller fiberdelar, som kan bilda ett nätverk med hjälp av vätebindningar mellan fibrerna i papperet.

Varifrån kommer massan i trädet?

Träd, liksom andra växter, bygger upp sin massa genom fotosyntesen, då koldioxid och vatten omvandlas till kolhydrater och syre. Av hela trädets massa består ca 50 % av vatten, lite beroende på vilket trädslag det är. Av vedens torrvikt består ca 50 % av grundämnet kol.

Hur blir ett träd till en planka?

När man hugger ner, eller fäller, träd kallas stammen som ska bli till brädor för timmer. Det klassificeras av en timmermätare som bestämmer om det ska bli pappersmassa eller om det ska skickas till ett sågverk och bli virke. I ett sågverk sågar man timret till plank och brädor som torkas.

Hur skapas pappersmassa?

Den mekaniska pappersmassan tillverkas genom att vedens fibrer separeras från varandra på mekanisk väg medan kemisk pappersmassa tillverkas genom att man vid hög temperatur och med tillsats av kemikalier bryter ner och löser ut vissa komponenter ur veden, speciellt lignin.

Hur man tillverkar papper förr i tiden?

Man tillverkade ark genom att först lägga ett lager remsor åt ett håll och sedan ytterligare ett lager åt andra hållet. Sedan pressade man ut vattnet från vävnaden. De två lagren förenades och ett ark att skriva på var skapat. De tidigaste papyrusrullar man funnit dateras till 3 000 år f.Kr.

Hur gör man för att få fram papper av ved?

Papperstillverkning

  1. Mäldberedning. Fiberråvaran kommer till pappersbruket antingen som pumpmassa eller som balar eller rullar.
  2. Avvattning. I pappersmaskinen avvattnas, pressas och torkas mälden till ett färdigt pappersark.
  3. Pressning.
  4. Torkning.
  5. Papperets färdiggörning.

Varifrån kommer atomerna som bildar trädets massa?

Svar Hej Mats! Det mesta kommer från luften (koldioxid) och vatten. Genom fotosyntesen omvandlas detta till kolhydrater, som är viktiga byggstenar. Cellulosan till exempel, består av glykosgrupper – glykos är ett kolhydrat.

På vilket sätt är skogen en resurs?

Sammanfattningsvis binder skogen koldioxid när den växer och bildar en så kallad kolsänka, vilket innebär att den är som en koldioxidbank. Biomassa är en förnybar energikälla som används i framställning av elektricitet, värme och drivmedel, med potential att minska koldioxidutsläppen.

Hur gör man träplankor?

Principen för tillverkning är enkel: – trälameller (reglar eller plankor) staplas och limmas mot varandra till stora konstruktionselement. Storlek och längd begränsas i första hand av transportmöjligheterna.

Hur fungerar ett pappersbruk processen?

På ett pappersbruk tillverkas sedan pappersmassan till papper. Pappersmassan mals sönder och olika kemikalier tillsätts tillsammans med lim så pappret blir starkare. Sedan sugs vattnet bort ur pappret. När det har torkat är tillverkningen färdig och pappret rullas upp på enorma pappersrullar.

Vem uppfann papperet?

Cai Lun
Elmer L. Gaden
Papper/Uppfinnare

Share this post