Rekommendationer

Hur far man Afrikas Lilja att blomma?

Hur får man Afrikas Lilja att blomma?

Om Afrikas blå lilja inte vill blomma Se till att näringen är sådan man ger till blommande plantor. Benmjöl tidig vår kan funka. Afrikas blå lilja gillar att det är trångt i krukan, snarare än tvärtom. Har den för mycket utrymme runt rötterna har den en tendens att växa till mer, men på bekostnad av blommorna.

Kan man övervintra Afrikas blå lilja?

Den vintergröna Afrikas blå lilja ska stå ljust under vilan, medan klockagapantus kan övervintras mörkt. Hoppas att du låtit plantorna stå ute så länge som möjligt nu under hösten, skyddade mot tillfällig frost och väta, så att de torkat upp inför vintervilan. Under vintervilan vattnar du väldigt sparsamt, knappt alls.

Hur sköter man Afrikas blå lilja?

Ge bara lite vatten till afrikas blå lilja under vintern, bara så att de inte skrumpnar. På våren är det är dags att ta fram dina afrikas blå lilja några veckor före utplacering, klipp bort eventuella torra blad och städa upp på jordytan. Ställ fram dem på en ljus och något varmare plats, cirka 18-20 grader.

Hur får jag min agapanthus att blomma?

Vattna med svag växtnäring varannan – var tredje vecka från tidig vår till slutet av juli, sedan ger du ingen mer näring inför vintern. För mycket kvävegödsel ger mycket blad och få blommor. Agapantus ska stå ljust och svalt under vintern (5 – 10 plusgrader). Vattna regelbundet men ytterst sparsamt.

Hur ofta blommar afrikansk lilja?

Den härstammar från Sydafrika och är inte vinterhärdig, men förvarar du den bara frostfritt och nästan torrt över vintern så har du en ståtlig krukväxt hela sommaren. Under den svala viloperioden utvecklas blomknopparna och de skjuter fram på försommaren. Sedan fortsätter den att blomma ända tills den tas in på hösten.

Vilken gödning till agapanthus?

Ett par nävar kogödsel på botten av krukan är bra. Men blanda dock inte alltför mycket gödning i jorden, eftersom det kan resultera i massor av blad, som inte hinner ”mogna”, dvs. bli starka nog för att stå upprätt utan de kan hänga slaka utmed marken/krukkanten.

Hur sköter man en Mönjelilja?

Mönjelilja. Skötsel och odlingsråd

  1. På sommaren trivs den allra bäst om den får stå utomhus på en plats skyddad från stark sol under sommaren.
  2. Mönjeliljan föredrar en näring med lägre fosforinnehåll och full uppsättning spårämnen.
  3. Mönjeliljan trivs med fuktig, men inte blöt jord under tillväxtperioden, vår till höst.

Kan man Vinterförvara Bägarranka?

Den behöver inte näring under vintertid (om du övervintrar den). Ja, det går faktiskt att övervintra bägarranka, bäst i ett inglasat uterum som är ljust och svalt, och har en temperatur över 12 grader. Det går även att övervintra den som en krukväxt i ett söderfönster, i lite svalare inomhustemperatur om möjligt.

Varför blommar inte min?

Plantera i väldränerad jord, hellre med mer sand än lera eftersom lera håller fukten kvar längre. Vid allt för dålig dränering kan plantans rötter ruttna vilket kan gå långsamt i början men snart är plantan kraftigt försvagad och kan dö. I sådana lägen kan den istället för att blomma koncentrera sig på att överleva.

Hur länge blommar agapanthus?

När blommar Lilja?

Liljornas blomningstid börjar i juni. Skär bort blomman so fort den vissnat så att den inte fröar av sig och tar onödig energi från växten. Liljor kan även med fördel planteras i trädgården. Även här bör jorden vara porös.

Varför gulnar bladen på Afrikas Lilja?

Du bör också vattna den så länge den står ljust, alltså så fort jorden börjar bli torr. Står den svalt under vintern kan en del blad vissna och då vattnar man mindre.

Share this post