Allmänning

Kan skyddsombud drabbas av straffansvar?

Kan skyddsombud drabbas av straffansvar?

Skyddsombud ska ha ett samverkansansvar, men inget straffansvar. De har rätt att stoppa jobb, men ingen skyldighet att göra det , säger Christina Järnstedt, som arbetar med arbetsmiljöfrågor på LO. Hon säger att förbunden nu ska diskutera domen.

Vem ansvarar för att samordna åtgärder till skydd mot ohälsa och olycksfall på ett gemensamt arbetsställe?

Den som råder över ett fast driftsställe ansvarar för samordningen av arbetsmiljöfrågorna när entreprenörer anlitas, så att risken för ohälsa och olycksfall kan förebyggas på det gemen-samma arbetsstället (3 kap. 7 d § AML).

Vad menas med skyddsstopp?

Skyddsombudsstopp innebär att skyddsombudet har rätt att stoppa arbetet inom det egna skyddsområdet om det anses utgöra en omedelbar och allvarlig fara för medarbetarnas liv och hälsa (skyddsombudet har även rätt att avbryta arbeten som utförs av inhyrd arbetskraft).

Hur påverkas du av den rådande arbetsmiljön på skolan?

Arbetsmiljön i skolan kan vara ditt klassrum och övriga lokaler. Det kan till exempel vara hur hög ljudnivån är i matsalen och hur ljust det är i klassrummet. Buller, ostädade toaletter eller dålig ventilation är exempel på fysiska risker i arbetsmiljön som kan påverka hur du mår.

Kan skyddsombud straffas?

Skyddsombudet kan påtala att du inte gör som du borde och berätta det för arbetsgivaren, men inte själv utdela någon form av bestraffningar.

Hur avsätter man ett skyddsombud?

Om man vill avsätta ett skyddsombud? Endast facket via sina medlemmar kan avsätta ett skyddsombud och det måste finnas en bra anledning.

Vem är ansvarig för samordningen vid byggarbete på ett fast driftsställe?

Ansvar för samordningen Samordningsansvaret på ett fast driftsställe ligger enligt arbetsmiljölagen i första hand på den som råder över driftsstället. Arbetsgivaren på till exempel en verkstad har alltså samordningsansvar också för andra som har verksamhet där: städ-, bevaknings-, transportföretag och så vidare.

Vad är arbetsmiljölagens uppgift?

I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, till exempel regler om skyddsombudens verksamhet.

Vad händer vid skyddsstopp?

SVAR: Efter ett skyddsstopp ska arbetsgivaren antingen företa åtgärder som skyddsombudet anser tillfredsställande för att eliminera en ”omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa”, komma överens med skyddsombudet eller – vid oenighet – vända sig till Arbetsmiljöverket för ett avgörande.

Vem har rätt att avbryta sitt arbete vid livsfara?

Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har du som skyddsombud rätt att avbryta arbetet. Det kallas för skyddsombudsstopp. Du som skyddsombud får avbryta pågående arbete om arbetet hotar någons liv eller hälsa. Den fara som hotar ska vara både allvarlig och omedelbar.

Varför är det viktigt att fundera på hur arbetsmiljön ser ut?

Att se till att arbetsmiljön är bra på en arbetsplats handlar till stor del om att uppmärksamma och utveckla det som gör att människor mår bra på en arbetsplats, så kallade friskfaktorer. Friskfaktorer är sådant som får människor att trivas och må bra, hemma och på arbetet.

Vem har ansvaret för arbetsmiljön i skolan?

Arbetsgivaren har alltid kvar sitt ansvar för arbetsmiljön, även om olika uppgifter i arbetsmiljöarbetet fördelas. Det är vanligt att en kommunal nämnd, som ansvarar för en skola, fördelar arbetsmiljöuppgifter till rektorn eller skolchefen som i sin tur kan fördela uppgifter på bestämda personer eller befattningar.

Share this post