Trendig

Vad ar en fritidspolitiker?

Vad är en fritidspolitiker?

En fritidspolitiker har sin huvudsakliga sysselsättning utanför politiken och sköter följaktligen de politiska uppdragen på sin fritid. Exempel på fritidspolitiska uppdrag är ledamot av kommunfullmäktige eller ledamot av en kommunal nämnd.

Vad innebär det att vara en kommunpolitiker?

Dessa politiker kallas i allmänhet för oppositionsråd. Sveriges kommuner har bland annat ansvar för förskola, skola, äldreomsorg, fritids- och kulturverksamhet, miljö- och livsmedelstillsyn, vattenförsörjning, avfallshantering och bygglovsärenden.

Vad innebär det att vara kommunalråd?

Ett kommunalråd är en politiker som jobbar hel- eller deltid med sina uppdrag i kommunen. Kommunalråden ansvarar för olika områden och är ofta ordförande i någon av kommunens nämnder. Det är kommunfullmäktige som utser kommunalråden. Det finns 11 kommunalråd varav 5 i opposition.

Vad är en nämnd ge exempel på nämnder?

Exempel på sådana nämnder kan vara miljönämnd, (ibland bygg- och miljönämnd), byggnadsnämnd, fritidsnämnd, gymnasienämnd, kulturnämnd, miljö- och hälsoskyddsnämnd, nämnden för arbete och välfärd, socialnämnd (ibland omsorgsnämnd), skol- och barnomsorgsnämnd, teknisk nämnd, valnämnd och överförmyndarnämnd.

Vad gör man i kommunfullmäktige?

Det här gör kommunfullmäktige Tar beslut om kommunens inriktning, verksamhet och ekonomi. De tar till exempel beslut om budget, skattesats och avgifter för kommunal service. Beslutar om den kommunala förvaltningens organisation och verksamhetsformer. Väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.

Vad har kommunfullmäktige för uppgifter?

Kommunfullmäktige styr och beslutar

  • fastställer kommunens budget och beslutar hur mycket skatt invånarna i kommunen ska betala.
  • beslutar vilka nämnder som ska finnas.
  • väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.
  • väljer revisorer som granskar kommunens verksamhet.

Vad krävs för att bli kommunalråd?

Antalet kommunalråd De flesta eller alla av dessa väljs ur fullmäktiges majoritet och har ansvar för något delområde i kommunens förvaltning. I vissa kommuner har det under någon mandatperiod förekommit över 12 personer i olika tjänstgöringsgrad som antingen kommunalråd eller oppositionsråd.

Hur väljs ett kommunalråd?

Kommunalråden väljs sedan av kommunfullmäktige för aktuell mandatperiod. Kommunalråden har politiska uppdrag i kommunstyrelsen och ibland i andra nämnder. De har sina egna utpekade ansvarsområden. Flera av kommunalråden är gruppledare för sina partier.

Vad har de kommunala nämnderna för uppgifter?

Det här gör nämnderna Ansvarar för den löpande verksamheten inom kommunen. förbereder ärenden som ska beslutas av fullmäktige. Genomför beslut som fattas i fullmäktige.

Vad innebär det att sitta i en nämnd?

Nämndernas ledamöter och ersättare är politiskt tillsatta och utses av fullmäktige. Nämnder kan fatta egna beslut i kommunala angelägenheter inom sitt kompetensområde eller kan förbereda beslut för kommunfullmäktige.

Vad är en landstingsfullmäktige?

Från och med 2020 benämns fullmäktige i alla Sveriges regioner för regionfullmäktige istället för den tidigare benämningen landstingsfullmäktige, då Sveriges landsting övergick till att kallas regioner. Regionfullmäktige leds av ett presidium med en ordförande och en eller flera vice ordförande.

Vad gör en fullmäktige?

Kommunfullmäktige och regionfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen respektive regionen. De beslutar vilka nämnder som ska finnas och väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.

Share this post