Allmänning

Vad ar en transkription?

Vad är en transkription?

Transkription, eller transkribering som många kallar det, är konsten att överföra tal från ljud- eller videoinspelningar till skrift. Transkribering handlar om mer än att bara lyssna på inspelningar.

Vad är syftet med transkriptionen?

Transkription, eller RNA-syntes, är den process varmed genetisk information i cellens DNA översätts till information i RNA. Vid transkriptionen byggs mRNA (budbärar-RNA) upp med DNA som mall. Det enzym som står för översättningen från DNA till mRNA heter RNA-polymeras II.

Vad är skillnaden mellan transkription och translation?

Proteinsyntes är den process i cellen som tillverkar proteiner. Ibland används begreppet specifikt om det steg, translationen, där RNA översätts till sekvenser av aminosyror i cellens ribosomer, men oftast åsyftas en flerstegsprocess som börjar med transkription och slutar med translationen.

Vad är skillnaden mellan introner och exoner?

En gen består av en till hundratals exoner som utgör den funktionella koden för hur olika protein (eller RNA) ska tillverkas. Exonerna skiljs åt av introner som är icke-kodande bitar av DNA. Under splitsningen klipps intronerna bort och exonerna sätts samman till en sammanhängande enhet, ett så kallat transkript.

När och varför sker transkription?

För att producera nödvändiga proteiner måste celler avläsa den genetiska information som finns lagrad i cellens genetiska material (DNA) i cell-kärnan. Detta sker i en process som kallas transkription och resulterar i en kopia av genen som kallas ”messenger-ribonukleinsyra” (mRNA).

Vad är nukleotider och nukleosider?

Nukleosider och nukleotider En nukleosid är en kvävebas bunden till kolhydraten, som t ex deoxyadenosin medan en nukleotid är en kvävebas bunden till en kolhydrat med en eller flera fosfatgrupper, som t ex adenosintrifosfat (ATP). Det alltså ordningen av dessa kvävebaser i kedjan som utgör den genetiska informationen.

Vad är en translation?

Translation är den process i cellerna där ribosomerna använder mRNA för att bygga protein. Efter att DNA har transkriberats till mRNA, transporteras mRNA till en ribosom utanför cellkärnan. Ribosomen sätter sig runt mRNA och läser av kvävebaserna tre och tre (dessa tripletter kallas kodon).

Vart sker translation?

Den process där en kopia av en gen, ett budbärar-RNA (mRNA), används som mall för att tillverka ett protein. Under translationen sätter sig ribosomer ”runt” ett mRNA och läser av informationen. Varje triplett av nukleotider (kodon) i mRNA-molekylen översätts med en aminosyra som kopplas på det växande proteinet.

Share this post