Allmänning

Vad ska en journal innehalla?

Vad ska en journal innehålla?

Vad ska patientjournalen innehålla?

  • uppgifter om patientens identitet.
  • väsentliga uppgifter om bakgrunden till vården.
  • uppgifter om diagnos och anledning till mer framstående åtgärder.
  • väsentliga uppgifter om genomförda och planerade åtgärder.

Vad får man inte skriva i en journal?

En journal ska utformas på ett sådant sätt att den inte utgör en kränkning av patientens integritet. Detta innebär att resonemang som kan upplevas kränkande inte får nedtecknas i en journal, och generellt kan sägas att detaljerade, onödiga och överflödiga resonemang inte ska antecknas av vårdgivaren.

Vad ska patientjournalen innehålla enligt patientdatalagen?

Patientjournalen ska innehålla uppgifter om vem som har gjort en anteckning och när, och uppgifterna ska föras in i patientjournalen så snart som möjligt. Anteckningen ska också signeras av den som ansvarar för uppgiften, om det inte finns något synnerligt hinder.

Vad är en Journalhandling?

Med journalhandlingar avses handlingar och tekniska upptagningar som används i samband med att en patients vård ordnas eller tillhandahålls och som upprättats på vårdplatsen eller inkommit dit och som innehåller uppgifter om patientens hälsotillstånd eller andra personliga uppgifter.

Vilka lagar styr journalföring och informationshantering inom hälso och sjukvård?

Lagar som styr journalföring och informationshantering inom hälso- och sjukvård

  • Patientdatalagen SFS 2008:355.
  • Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2016:40.
  • Patientlag 2014:821.

Kan man se vem som varit inne på min journal?

Alla patienter har rätt att begära ut uppgifter om vem som har varit inne i ens journal. Allt som krävs är ett brev. Ann-Katrin Axelsson är personuppgiftsombud på Landstinget Kronoberg och enligt henne är det vanligt att patienter begär ut uppgifter om vem som har läst ens journal.

Hur länge ska journalhandlingar sparas?

8 § En journalhandling skall bevaras minst tre år efter det den sista uppgiften fördes in i handlingen. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får föreskriva att vissa slags journalhandlingar skall bevaras minst tio år.

Share this post