Frågor

Nar har psykologer anmalningsplikt?

När har psykologer anmälningsplikt?

Enligt Socialtjänstlagen är psykologer skyldiga att anmäla till socialnämnden när man får kännedom eller misstänker att ett barn far illa. Den skyldigheten tar över sekretessen och patienten/vårdnadshavaren behöver inte upplysas i förväg eller ge samtycke till att uppgifter lämnas ut.

Är psykologer vårdgivare?

Psykolog och psykoterapeut är så kallade skyddade yrkestitlar, vilket innebär att de har en yrkeslegitimation som är godkänd av Socialstyrelsen.

Kan man anmäla en psykolog?

Det är myndigheten IVO, Inspektionen för vård- och omsorg, som är ansvarig enligt lag att utöva tillsyn över psykologerna och IVO kan i sin tillsyn agera för att återkalla psykologens legitimation. Om du vill göra en anmälan till IVO kan du läsa mer på IVO:s hemsida, www.ivo.se .

När får en psykolog bryta tystnadsplikten?

Om en person misstänks för brott som är så allvarligt att det ger minst ett års fängelse har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis och åklagare. Exempel på sådana brott är mord, våldtäkt och grov misshandel.

Är psykolog skyldig att anmäla brott?

Av 15 kap 10 § i strafflagen följer att var och en (inklusive yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården) ska göra en anmälan till polisen eller till den som hotas av fara, om han eller hon får kännedom om att ett grovt brott är på färde, och brottet ännu kan förhindras.

Är psykolog en läkare?

Legitimerad psykolog versus psykiater En legitimerad psykolog skall inte förväxlas med psykiater, vilken är titeln för läkare med specialistkompetens i ämnet psykiatri. Den legitimerade psykologens kompetens spänner över olika kunskapsfält, både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga.

Vad är skillnaden mellan en psykolog och en psykiater?

En stor skillnad mellan en psykolog och en psykoterapeut är att en psykoterapeut kan ha olika utbildningsbakgrunder som till exempel socionom, psykolog eller psykiatriker. En legitimerad psykoterapeut kan alltså vara en legitimerad psykolog men även en präst som har vidareutbildat sig inom psykoterapi.

Är psykologen legitimerad?

Om du vill jobba som psykolog i Sverige måste du ha svensk legitimation. Yrkestiteln psykolog är skyddad. Det innebär att endast den som har legitimation får kalla sig psykolog. För att kunna få legitimation behöver du lära dig svenska.

Hur svårt är det att bli psykolog?

Hur svårt är det att komma in på psykologprogrammet? Kort kan en ändå säga att det är svårt att komma in på programmet. Det kräver höga betyg eller högt resultat på högskoleprovet.

När kan man bryta tystnadsplikten?

Om patienten själv går med på det eller om det står klart att patienten eller någon närstående inte lider men av att uppgifterna lämnas ut kan sekretessen och tystnadsplikten brytas. Därutöver får uppgifter bara röjas i enlighet med särskilda sekretessbrytande bestämmelser i lag eller förordning.

Kan psykolog polisanmäla?

Enligt Nils Erik Solberg, förbundsjurist på Sveriges Psykologförbund, finns det situationer när psykologen får bryta tystnadsplikten. – Det finns speciella regler i offentlighets- och sekretesslagen, om man får lämna uppgifter till polisen.

Share this post