Frågor

Vad ar det for skillnad mellan ljuskalla och reflekterat ljus?

Vad är det för skillnad mellan ljuskälla och reflekterat ljus?

Antingen kommer ljuset direkt från en ljuskälla till dina ögon, eller så är ljuset reflekterat. Ljuset går alltid helt rakt. Därför bildas en skugga, bakom varje sak som träffas av ljusstrålar från en ljuskälla.

Hur ljus fungerar?

När ljuset träffar ett ogenomskinligt föremål kan det antingen reflekteras eller absorberas. Ett vitt föremål absorberar väldigt lite ljus och reflekterar resten så det ser vitt ut. Ett färgat föremål reflekterar några färger och absorberar andra.

Hur räknar man ut skuggan?

Hur kan du då räkna ut hur högt ett träd är? Ett fiffigt sätt är att mäta skuggan. När din skugga är lika lång som du, är trädets skugga lika med dess höjd! Ett annat sätt är att ta en pinne som är lika lång som från din axel till din utsträckta hand.

Varför blir skuggan större?

Stor ljuskälla ger alltså mindre umbra än med en liten ljuskälla. Storleken på skuggan beror på hur stor vinkel som objeket upptar sett från ljuskällan. Nära ger stor skugga, långt bort liten skugga.

Varför kan vi se föremål runt omkring oss?

Föremålen träffas av ljus från någon ljuskälla. Ljus reflekteras och en del av det reflekterade ljuset når våra ögon. Det är därför vi ser föremålen runt omkring oss.

Varför kan man se vatten och glas?

Genom luft går ljuset nästan lika fort som i vakuum, men genom glas eller vatten, färdas ljuset betydligt långsammare. Den här egenskapen, att ljus går olika fort genom olika media, gör faktiskt också att ljuset kan svänga, när det byter från ett medium till ett annat.

Vad är Gitterformeln?

Du har gitterformeln d·sinαk=k·λ. Lös ut αk så får du αk=\arcsin(k·λd).

Hur studsar ljuset?

När ljuset från en ljuskälla träffar ett föremål som inte är en ljuskälla kan det studsa, eller som det heter i fysiken, reflekteras mot föremålet. Till exempel studsar ljuset från solen mot månen och det är därför vi uppfattar att månen lyser.

Hur lång är skuggan?

Den som vill veta var skuggan faller mellan 9 och 15 bör utgå från en sektor som är +/-45 grader relativt norr från det skuggande objektet.

Vad innebär skuggning?

Skuggning bygger på att man vid ett eller flera tillfällen skuggar en annan person i dennes arbete utifrån en struktur som säkrar lärandet genom förberedelse, perspektiv och reflektion. I valet av person att skugga är det bara den egna fantasin och ambitionen som sätter gränser för vad som är möjligt.

Share this post