Blogga

Kan man ha nagot att vinna pa jamstalldheten mellan konen och i sa fall vad?

Kan män ha något att vinna på jämställdheten mellan könen och i så fall vad?

Enskilda män har säkert vunnit som människor på att ta ökat ansvar för sina barn, leva med en jämlik och självständig partner eller slippa begränsas av rådande könskonstruktioner. Däremot tjänar inte män som grupp på ökad jämställdhet, när detta innebär att de tvingas dela med sig av makt eller andra resurser.

Hur jämställt är Sverige 2020?

Lathund om jämställdhet 2020” som publiceras i dag. Utbildningsnivån för både kvinnor och män fortsätter att stiga, och det är fortfarande fler kvinnor än män som har en eftergymnasial utbildning. Betygen är högre för kvinnor än för män, både i årskurs 9 och i gymnasieskolan.

Är Sverige jämställd land?

European Institute for Gender Equality (EIGE) mäter återkommande jämställdheten i alla EU:s medlemsländer utifrån områdena arbete, pengar, kunskap, tid, makt och hälsa. Inom fem av dessa sex områden är Sverige det mest jämställda landet, en position som Sverige innehaft i mätningen sedan 2005.

Vad skulle män tjäna på ett mer jämställt samhälle?

Historien visar att kampen för ett jämställt samhälle har pågått länge. I dag har exempelvis män betydligt högre inkomst än kvinnor. I genom- snitt tjänar kvinnor 88,7 procent av männens lön enligt Medlingsinsti- tutets rapport från 2017.

Har kvinnor och män samma rättigheter i Sverige?

Kvinnor och män har samma rättigheter och skyldigheter när de är gifta och om de skiljer sig. Kvinnor och män har samma rättigheter och skyldigheter när de är föräldrar, både de som är gifta och ogifta när det gäller frågor om barnen.

Hur är Sverige ojämställt?

Om kvinnor skulle jobba lika mycket som män och med samma sysselsättningsgrad skulle BNP öka med 352 miljarder eller 7,3 procent. Sverige har inte råd att inte ha en arbetsmarknad som inte är jämställd, menar KPA Pensions vd Britta Burreau.

Har Sverige uppnått jämställdhet?

För att uppnå jämställdhet i samhället har regeringens huvudsakliga strategi sedan 1994 varit jämställdhetsintegrering. I korthet innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska beaktas i all politik som påverkar människors villkor, så att alla kvinnor och män, flickor och pojkar kan leva jämställda liv.

Vad är jämställt i Sverige?

I Sverige finns en lång tradition av att arbeta med jämställdhet. Jämställdhet är att kvinnor och män har samma rättigheter och möjligheter på alla områden i livet. Till exempel på arbetsmarknaden, i hemmet med barnen och när det gäller ekonomi. Ett viktigt årtal var 1921 då kvinnor fick rösträtt.

Vad kan män göra för att öka jämställdheten?

Vad gör du för jämställdhet?

  • Sexism är kränkningar mot tjejer.
  • Fundera över hur du tänker och pratar.
  • Lär dig mer.
  • Säg ifrån när någon säger sexistiska saker, eller om någon behandlas illa.
  • Anmäl sexistisk reklam.
  • Engagera dig på din skola eller arbetsplats.
  • Gå med i en organisation som jobbar för jämställdhet.

Share this post