Frågor

Vad ar Misstankeregistret?

Vad är Misstankeregistret?

I registret finns personuppgifter om den som är skäligen misstänkt för brott eller har begärts överlämnad eller utlämnad för brott. Enligt lagen om misstankeregister ska uppgifter tas bort bland annat om en förundersökning har avslutats utan att åtal väckts med anledning av misstanken eller om åtalet lagts ned.

Kan man gå till polisen och få belastningsregister?

Personuppgifterna kommer bara att sparas så länge de behövs men handlingar som lämnas in till en myndighet blir som huvudregel allmänna handlingar som registreras och bevaras enligt offentlighets- och sekretesslagen och arkivlagstiftningen. Att begära ett utdrag ur belastningsregistret från polisen kostar inget.

Får polisen ta bild på dig?

Sådant lagstöd finns i 28 kap. 14 § första stycket rättegångsbalken . Där framgår att den som är anhållen eller häktad får fotograferas. Enligt denna bestämmelse får under en förundersökning även en annan person fotograferas om det behövs för att utreda ett brott som kan följas av fängelse.

Har polisen rätt att ta dina personuppgifter?

Reglerna om när en polis får begära att du visar din legitimation finns i 14 § Polislagen. Där anges att polisen har en rätt att begära att få se din legitimation om det finns särskild anledning att anta att du är efterspanad eller efterlyst för ett brott.

Vilka hamnar i misstankeregistret?

Misstankeregistret. Misstankeregistret innehåller personuppgifter om den som är skäligen misstänkt för brott eller har begärts överlämnad eller utlämnad för brott. Det är endast den som är över 15 år som kan finnas med i registret.

Hur länge står man i misstankeregistret?

Sluten ungdomsvård (10 år efter att påföljden helt verkställts). Rättspsykiatrisk vård (10 år efter utskrivning).

När får arbetsgivare begära utdrag ur belastningsregistret?

Arbetsgivaren har rätt att själv vända sig direkt till polisen och begära ett utdrag från belastningsregistret om du ska arbeta med eller inom följande yrkeskategorier: psykiatrisk sjukvård. vård av personer med intellektuell funktionsnedsättning. vård av barn och ungdomar.

Vilka brott syns i belastningsregistret?

I belastningsregistret står endast vilka brott man dömts till. Det står alltså inte något om man är eller har varit misstänkt för ett brott. Så vad som står i ditt belastningsregister beror helt på om du tidigare blivit dömd för något eller inte.

Hur polisen spanar?

Spaningsmetoder såsom skuggning, hemlig fotografering och videofilmning samt användande av dold kroppsmikrofon är alla metoder som används inom polisens brottsbekämpande verksamhet utan att det finns något uttryckligt stöd för det.

När får polisen fotografera?

Fotografi får tas av den som har (1) häktats misstänkt för brott, (2) anhållits som misstänkt för brott, om den anhållne är okänd och undandrar sig att uppge namn, hemvist eller födelsetid eller lämnar uppgifter om dessa förhållanden som kan antas vara osanna samt (3) anhållits som misstänkt för brott, om fingeravtryck …

Share this post