Trendig

Vilket land forbrukar mest resurser?

Vilket land förbrukar mest resurser?

Värstingligan (mätt i fotavtryck per person) toppas av Förenade Arabemiraten och USA, följda av Kuwait, Danmark och Australien. Sverige hamnar på 18:e plats.

Vad har vi svenskar för genomsnittligt fotavtryck?

Om man skulle dela upp jordens produktiva yta på antalet människor på jorden, så skulle var och en av oss få 1,7 globala hektar till vårt förfogande. Vi svenskar har ett genomsnittligt ekologiskt fotavtryck på 6,6 globala hektar och är med bland de 15 länderna i världen med störst fotavtryck per person.

Hur mycket av jordens resurser använder vi?

Med ett globalt genomsnitt på 1,7 jordklot använder vi idag redan mer resurser från vår planet än vad som är hållbart i längden. Resultatet är en negativ påverkan på klimat och miljön, som i sin tur drabbar människor som ofta redan lever i en utsatt situation.

Hur många jordklot behöver vi?

I Sverige lever vi som om det fanns 4,2 jordklot. Det innebär att djur, natur och människor i andra länder och generationer får betala för det vi konsumerar. För att vi ska kunna nå FN:s mål om en hållbar konsumtion och produktion till 2030 behöver vi förändra våra konsumtionsmönster radikalt.

Vilket land har högst fotavtryck?

Det är WWF som vartannat år listar länders ekologiska fotavtryck. De som har högst fotavtryck är de som missbrukar jordens resurser mest. Quatar är världens värsting medan Danmark hamnar i topp bland de nordiska länderna. Sverige hamnar återigen på 13 plats.

Vilket land använder minst jordklot?

De länder med minst ekologiska fotavtryck är fortfarande de fattiga länder – i botten av listan hittar vi länder som Timor-Lestez, Bangladesh, Afghanistan och Haiti.

Vad är det genomsnittliga ekologiska fotavtrycket för en invånare på jorden?

Ekologiska fotavtrycket uttrycks i sorten globala hektar, som är ett mått på produktionsförmåga. Man har uppskattat att det finns cirka 1,8 globala hektar produktiv mark per invånare på jorden. Vid den senaste beräkningen av mänsklighetens ekologiska fotavtryck blev resultatet 2,7 globala hektar per invånare.

Hur många jordglober använder jag?

Allt vi människor gör har en inverkan på miljön på något sätt. Och människan lever idag som om vi hade 1,7 planeter för att ta fram alla resurser och absorbera våra utsläpp. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas cirka 4 planeter.

Hur många jordklot använder världen 2020?

Världsmedborgaren lever idag som om vi hade 1,6 jordklot till vårt förfogande. Årets nyhet är ett globalt index med nya siffror som visar läget för världens ryggradsdjur – Living Planet Index 2020. Det har tagits fram av Zoological Society of London (ZSL)i samarbete med WWF.

Varför mäts fotavtrycket i co2 ekvivalenter?

Klimatfotavtrycket är en uträkning av den totala mängden utsläpp av växthusgaser som en person eller ett företag gör. Uträkningen görs i så kallade koldioxidekvivalenter (CO2e) vilket är ett mått på hur mängden utsläpp bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen.

Vilket land har störst ekologiskt fotavtryck?

Share this post