Frågor

Hur montera fluglina?

Hur montera fluglina?

Lägga backingen runt spolen, ta den lösa änden och gå runt huvudlinan och sedan varva den lösa änden 3-4 gånger. Samtidigt som du gör detta så ser du att en liten ögla har bildats i toppen, precis där du svängde runt. När du har varvat 3-4 gånger trär du genom den lösa änden genom öglan och drar åt!

Hur fäster man tafsen på fluglinan?

Nålknuten/Piskknuten/Spikknuten. Den bästa knuten för att sammanfoga tafsen med fluglinan eller för att sammanfoga fluglinan med backinglinan. På bilderna används ett tunt rör men man kan även använda en kraftig nål eller en trådögla.

Hur mycket backing på flugrulle?

Det som avgör hur mycket backing och även dimensionen du behöver på din flugrulle är vilken art du ska fiska efter. För harr, öring och regnbåge så kan det oftast räcka med 50-100meter 20lb (9,1kg), men är du efter större havsöring och lax i älv så behöver man ha 30Ib (13,6kg), och upp till 200-300 meter.

Hur väljer man fluglina?

Linor med klumpar på ca 10-11 meter med kort bakre tapering är helt ok att underhandskasta, de brukar vara ett bra val för kustfiskaren och för streamfiske i insjö. Om du däremot skall slänga en torrfluga skall du välja en lina med mer bakre tapering också.

Hur använder man tafs?

Tafs och tafsmaterial.

  1. Buttsektion – Den tjockaste delen som är närmast fluglinan och som ser till att den kraften du har i fluglinan skall kunna fortplanta sig ut i tafsen.
  2. Tapering – Den delen av tafsen som är avsmalnande.
  3. Spetsen – Den delen som är jämntjock som vi knyter flugan i.

Hur gör man när man flugfiskar?

Det viktigaste när man flugfiskar överhandskast är att använda lugna men bestämda rörelser och att tajma kraftöverföringen från spöt till linan på rätt sätt. Att ta i mer resulterar oftast inte i längre kast, tekniken och stoppen däremot, gör att du kastar kontrollerat och långt, om så krävs.

Hur ofta ska man byta fluglina?

Hur noga man än är med sina linor så måste man efter ett eller några år, beroende på hur ofta man kastar med linorna köpa nya linor. Om man ska förvara linan under en längre period, spola av fluglinan från flugrullen och lägg den i lösa slingor i ett mörkt och svalt utrymma. Helst då även infettad i linfett. 7.

Hur lång lina flugfiske?

Den absolut vanligaste längden för ett normalt flugfiske efter tex ädelfisk är 9 fot (2,74 meter), medan fiske efter tex lax med tvåhandsfattning är 11-14 fot. Rullen är inom flugfisket kanske inte lika viktig som inom spinn, eftersom man inte använder rullen aktivt för att kasta ut linan.

Hur lång Flugtafs ska man ha?

– Tafsen längd bör vara 1-1,5 gånger spöts längd. – Värm upp under cirka 10 minuter genom att utföra kaströrelsen utan att ha någon lina i luften. Börja sakta och öka successivt hastigheten på rörelsen. Därefter kan du börja med korta överhandskast med 6-8 meter (lina plus tafs).

Hur tjock tafs?

Har alltid klarat mig gott på 0.18 tafs spets som standard och 0.16 för # 16 och #18 flugorna. 3 kg firrar klarar man bra med 0.16. Men som någon nämnde här tidigare, kan tafs längden ha en avgörande betydelse. För skygg fisk är en 12 fot tafs ( med 0.16 spets ) helt o.k.

Share this post