Innehållsförteckning
Får man ha en urna med aska hemma?
Aska får inte förvaras hemma i väntan på gravsättning eller ceremoni. Ibland kan det finnas ett behov av att förvara urnan med aska i väntan på gravsättning, ceremoni eller transport någon annanstans. Då är det viktigt att komma ihåg att askan inte får förvaras hemma.
Får man ligga begravd i en annan kommun?
Man har rätt att begravas på den ort man är folkbokförd när man dör. Det kan finnas både allmänna begravningsplatser som förvaltas av kyrkogårdsförvaltningen och Svenska kyrkans egna begravningsplatser.
Var begravs man om man går ur kyrkan?
Den som inte är medlem i Svenska kyrkan har inte rätt till en kostnadsfri kyrklig begravning. Om man gått ur kyrkan antas man nämligen ha tagit avstånd från kyrkans tro. Det anses därmed olämpligt att begravningsceremonin hålls av en präst inne i kyrkans lokaler.
Hur kan jag få reda på när en begravning ska ske?
De som står den avlidna nära brukar få reda på praktisk information om begravningen genom familj eller vänner. Informationen kan också förmedlas via digitala eller tryckta dödsannonser, via Fonus Minnessidor eller i sociala medier. Dödsannonsen brukar publiceras några dagar efter dödsfallet.
Måste man Gravsätta aska?
Här i Sverige är man tvungen att gravsätta askan på ett eller annat sätt. Det vanligaste är gravsättning på kyrkogården, antingen i en grav, askgravplats eller i minneslunden. Men man kan också välja att sprida askan. Antennen till havs eller i naturen.
Får man ta med sig askan efter kremering?
Du får inte förvara urnan hemma i väntan på att sprida ut askan. Den måste förvaras i krematoriet, eller hos församlingen som ansvarar för begravningsverksamheten. Urnan får endast hämtas i anslutning till det tillfälle då du ska sprida askan.
Får man begravas utanför sin kommun?
Alla har en garanterad plats för begravning i den kommun och församling som de tillhör. Vill du begravas i en annan kommun än din egen kan du (om du gör detta i förväg) ringa till den aktuella kommunen och höra efter vad som gäller.
Vad kostar det att begravas i annan kommun?
En annorlunda, borgerlig begravning kan utformas nästan hur som helst. Du kan välja en egen officiant, men begravningsbyrån kan också föreslå en godkänd officiant. Arvodet kan variera mellan 2 700 och 5 000 kr.
Får man bli begravd om man inte är med i Svenska kyrkan?
Många frågar om det blir en dyrare begravning om man inte är medlem i Svenska kyrkan. Svaret är nej. Svenska kyrkan har statens uppdrag att oavsett religion tillhandahålla kostnadsfria gravplatser, krematorier, begravningskapell och begravningsplatser.
Hur stor är begravningsavgiften 2021?
Avgiftssatsen för 2021 blir 25,3 öre per hundralapp. För en person som tjänar 250 000 kr om året innebär det en avgift om 632,50 kr per år, eller knappt 53 kr per månad. Avgiftssatsen för 2020 var 25 öre per hundralapp.
Var kan man se avlidna personer?
Sök i Dödregister – Riksarkivet – Sök i arkiven. Ange samtliga eller något av personens förnamn. Fullständigt namn ger en mer exakt sökning. Tänk på att olika typer av stavning kan förekomma, ex Pär, Pehr.