Frågor

Vad ar Tradbalsam?

Vad är Trädbalsam?

Ett trädbalsam som skyddar sår och skador efter beskärning av träd och buskar. Balsamet bildar ett skyddande lager som förhindrar röta och påskyndar trädets naturliga läkning. Kan även användas som ympvax.

Vad kan man göra med grenar?

Det är bara de hyfsat raka delarna av grenarna som används, det som är alltför krokigt hamnar på tippen eller sågas i mindre bitar och läggs i komposten. Det som med lätthet går att klippa med sekatör klipper jag i bitar på cirka tio centimeter. Kvistbitarna skapar bra mull och luftighet i kompostjorden.

Får träd på Sårytor?

Antingen kan du med lite träning ympa själv, men ännu bättre är att ringa till en plantskola eller en plantskolist och beställa träd på dina kvistar. Det borde inte vara några problem även om det dröjer två år innan man har ett färdigt träd. Att smörja in någonting på sårytor är ingen bra idé.

Hur gör man Ympvax?

Att vaxet kan upplevas klibbigt beror på att det har en konsistens som efter påstrykning gör att det inte torkar ihop, utan blir smidigt och täcker förädlingsstället under tillräckligt lång tid för att ympkvisten skall växa fast och läka ihop med grenen på trädet. Lycka till!

Varför ympar man äppelträd?

Varför vill man ympa? Det finns flera skäl till att ympa äppelträd. I trånga trädgårdar kan man utnyttja utrymmet maximalt genom att ha sommar-, höst- och vinterfrukt på samma träd. Genom att ha flera sorters frukt i samma trädgård gynnas dessutom pollineringen.

Hur sågar man av en gren?

Undvik sårytor på större än 10 cm i diameter då risken för röta annars ökar. De grenar som ska bort bör sågas av nära stammen men var försiktig så att du inte skadar grenkragen som hjälper trädet att läka. Om du ska korta en gren så ska du kapa grenen just ovanför en kvist. Då bildas en naturlig fortsättning på grenen.

När kan man såga grenar på tall?

Optimalt bästa tidpunkten för den kraftigare beskärningen är tidigt på våren, innan plantan börjar växa. Strax efter att tjälen har gått ur marken. Det går även att göra den kraftiga beskärningen på sensommaren (augusti-september), när solljuset inte är lika starkt längre.

När klippa tallar?

Kan man kapa toppen på en tall?

Några anledningar till varför du inte skall kapa toppen på ett träd är följande: Att ta bort toppen på ett träd innebär ofta att upp emot 50% av lövbärande delen av trädet tas bort. Eftersom löven är trädets näringsomsättare, den plats i trädet där fotosyntesen sker, kommer trädet att bli oerhört stressat av ingreppet.

Kan man laga ett äppelträd?

Det går inte att laga, sådana skador kan aldrig växa ihop igen. Ett nästan femtio år gammalt äppelträd närmar sig livets slutskede. Låt det vara så länge det bär frukt, men plantera ett nytt som kan växa till sig under tiden.

Share this post