Populära

Hur kan man beskriva nirvana Vad ar skillnaden mellan islams och kristendomens uppfattning om himmelriket och buddhismens tankar om nirvana?

Hur kan man beskriva nirvana Vad är skillnaden mellan islams och kristendomens uppfattning om himmelriket och buddhismens tankar om nirvana?

Buddhisterna ser återfödandet som ett slags ”lidande” och målet är att sluta återfödas. Detta kan uppnås om man följer den åttafaldiga vägen. Inom buddhismen kallas detta tillstånd (då en individ slutar återfödas) för nirvana, vilket kan liknas vid en lugn och fridfull plats.

Vad innebär det att uppnå nirvana?

Inom buddhismen är nirvana det yttersta målet, vilket kan beskrivas som ett upphörande av lidande och befriande från återfödelsen. Dit kommer man genom att behärska och slutligen släcka sin “livstörst”, som beskrivs som ursprunget till allt lidande. Stegen dit stakas ut i den så kallade åttafaldiga vägen: 1.

Hur ser nirvana ut?

Nirvana är ett själsligt slutmål inom buddhismen och hinduismen – ett evigt, lycksaligt tillstånd av fullständig själsvila. Inom buddhismen ses nirvana som fullständig frihet från begär, hat och självbedrägeri. Att uppnå nirvana är detsamma som att bli upplyst eller uppvaknad.

Hur kan man enligt Buddha nå upplysning?

Den åttafaldiga vägen och de fyra ädla sanningarna kan jämföras med bibelns budord. Det är ens etiska handlingar som gör att man kan nå upplysning, inte sin tro. Buddha är läraren, Dharma är läran och Sangha är gemenskapen. Den gyllene medelvägen.

Hur skiljer sig de två största riktningarna inom buddhismen från varandra?

Ibland sägs det att olika inriktningar inom buddhismen särskilt betonar en av juvelerna. T. ex skulle mahayana koncentrera sig på Buddha, theravada på läran och buddhismen på gemenskapen. Det kan alltså skilja sig åt hur den ”visar sig” i vardagen, beroende på t,ex inriktning.

Vad är buddhismens tankar om nirvana?

Nirvana kommer av ett ord som betyder ”blåsa ut” eller ”släcka”. Målet för en buddhist är att nå nirvana, vilken innebär befrielse från karma och återfödelse. Inom mahayanabuddhismen beskrivs nirvana ibland som ett paradis. Samsara: Återfödelsens kretslopp.

Vad Brahman är världssjälen?

För en hindu är Gud och världsalltet ett och samma. Brahman (världssjälen) genomsyrar allt. Gud finns därför också inom oss själva och i allt annat levande. Det gudomliga inom oss själva kallas för Atman och kan liknas vid vår själ.

Vad är slutmålet inom hinduismen och inom buddhismen?

Vilken gud du tillber beror ofta på vart du har växt upp och vad din familj tillber eftersom skulle vara i princip omöjligt att komma ihåg alla gudar. Befrielsen eller slutmålet i hinduismen är att nå befrielse från dem ständiga återfödelserna.

Share this post