Rekommendationer

Vad ar fortatning i brostet?

Vad är förtätning i bröstet?

Tumören kan kännas som en förtätning av bröstet istället för en knöl. Inflammatorisk bröstcancer kallas en särskild variant, som står för 1–4 % av fallen, som kännetecknas av att brösten blir inflammerade (mastit).

Vad bör man tänka på i omvårdnaden av en person med cancer?

Förändringar av livsstilen Fysisk aktivitet är viktigt vid all cancer och kan motverka, lindra eller förebygga många olika sorters besvär. Läs mer om fysiska aktiviteter och fysioterapi vid cancer. Du kan få hjälp om du behöver. Du kan också få hjälp om du till exempel behöver sluta röka eller ändra dina alkoholvanor.

Kan man överleva spridd bröstcancer?

Idag är det uppskattningsvis 5 500 kvinnor som lever med spridd bröstcancer och 1 500 kvinnor insjuknar årligen. Man kan leva olika länge med sjukdomen, men i genomsnitt lever hälften av dessa patienter kortare än tre år2.

Vad är Mammografiskt täta bröst?

Brösttätheten utgörs av bröstkörtelvävnad och bindvävnad. Mycket körtelvävnad, så kallade täta bröst, gör det svårare att upptäcka tumörer eftersom körtelvävnaden har samma färg på mammografibilderna som eventuella tumörer. Kvinnor med täta bröst löper fyra till sex gånger högre risk att drabbas av bröstcancer.

Kan man göra mammografi utan remiss?

Du kan inte själv boka tid för mammografi utan att vara kallad till mammografiscreening eller ha remiss från en läkare. Bröstcancerscreeningen är kostnadsfri.

Vad skriver man till någon som har fått cancerbesked?

Visa att du bryr dig om den som blivit sjuk och vill veta hur personen har det. Låt personen prata om sjukdomen om han eller hon vill. Arbetskamrater och chefer kan vara till stöd genom att ha förståelse för det. Många som får cancer blir sjukskrivna under behandlingstiden.

Hur bemöter man en person som fått cancerbesked?

Det är ofta mycket att ta in när man får ett cancerbesked. Att sortera alla frågor, tankar och känslor som dyker upp kan ta tid. Det är viktigt att du förstår informationen så att du kan vara delaktig i din vård. Det är bra att skriva ner de svar du får från läkare och annan sjukvårdspersonal.

Kan man leva med spridd cancer?

Stödet för rehabilitering ska också omfatta dem som har spridd cancer. Sjukdomens karaktär inverkar på det stöd för rehabilitering som patienterna behöver. En del patienter kan leva med cancer som har spridit sig eller med kronisk cancer i åratal eller årtionden.

Share this post