Populära

Vilken ar orsaken till att atomradien minskar nar man gar at hoger i en period?

Vilken är orsaken till att atomradien minskar när man går åt höger i en period?

För att antalet protoner ökar när man går åt höger i en period.

Hur ändras reaktiviteten i periodiska systemet?

Ju högre upp vi kommer i syregruppen och halogenerna, desto högre reaktivitet. Atomerna i syregruppen har 6 valenselektroner och halogenerna har 7. Ju närmare elektronerna är kärnan, desto mer känner de av laddningen från kärnan.

Hur förändras reaktiviteten i en period?

Hur förändras reaktiviteten när man rör sig upp och ner i en grupp? Ju längre ner vi kommer i grupperna alkalimetallerna och de alkaliska jordartsmetallerna, desto högre reaktivitet. Atomerna i dessa två grupper vill släppa ifrån sig elektroner för att få ädelgasstruktur.

Vad betyder Atomradie?

Atomradien är ett mått på storleken av atomer. Atomradien mäts på atomer i jämvikt och enheten är pikometer (pm) eller ångström (Å). För fria atomer är begreppet något vagt. Man kan beräkna atomradier med olika kvantmekaniska metoder.

Varför ökar atomradien när man går nedåt i en grupp?

Elektronskal som ligger längre ut kommer att öka radien hos atomen. Detta är anledningen till att atomradien ökar ju längre ned man går i en grupp, då varje period lägger till ytterligare ett elektronskal. Den andra anledningen är hur pass starkt kärnan drar i elektronerna.

Vad beror atomradien på?

En atoms radie är direkt beroende på ett mycket sofistikerat samband mellan atomens elektroner och protoner. Ju fler protoner i en atomkärna, desto hårdare drar dessa protoner i atomens elektroner som hamnar närmare kärnan pga elektrisk dragningskraft. Då minskar atomens radie.

Varför ökar reaktiviteten uppåt i grupp 17?

✓ Reaktiviteten i grupp 16-17 ökar när vi går uppåt: De flesta ämnena i grupp 16-17 upptar relativt lätt elektroner från andra ämnen (hög elektronegativitet).

Varför avtar reaktiviteten nedåt i grupp 17?

Re: Kemi A: AKUT – varför avtar reaktiviteten nedåt i grupp 17? Såhär har jag skrivit i min anteckningsbok: Reaktiviteten när man går neråt bland halogenerna avtar för att atomkärnan får svårare att attrahera en elektron (på grund av att elektronegativiteten minskar).

Vad påverkar atomradien?

Hur atomradien varierar i det periodiska systemet är beroende av två olika faktorer. Den första är hur många elektronskal på atomen som innehåller elektroner. Elektronskal som ligger längre ut kommer att öka radien hos atomen.

Vad påverkar Elektronegativiteten?

Elektronegativiteten indikerar hur bindningen mellan två atomer kommer att se ut. Motsatsen till elektronegativitet kallas elektropositivitet, vilket är ett mått på ämnets vilja att ge bort elektroner. Fall 1: Både atom A och B attraherar de två elektronerna (:) lika mycket. Här är elektronegativiteten (δ) lika stora.

Varför ökar Elektronegativiteten?

Elektronegativiteten ökar längs en period eftersom antalet protoner i kärnan ökar. Elektronegativiteten minskar när man går nedåt i en grupp eftersom valenselektronerna är längre från kärnan.

Varför minskar reaktiviteten nedåt i grupp 17?

Går man neråt i gruppen kommer reaktiviteten att minska då antalet elektronskal ökar. Det är den positiva kärnan i atomen som med en elektromagnetisk kraft drar till sig de negativa elektronerna, men ju längre ner i gruppen man kommer desto fler elektronskal kommer dämpa kärnans attraherande kraft mot omgivningen.

Share this post