Allmänning

Hur fungerar en Kolborstfri motor?

Hur fungerar en Kolborstfri motor?

Man tillför spänning och ström via kolen till kommutatorn, vilket då gör att rotorn blir magnetiserad. Detta får då rotorn att snurra eftersom mag- netfälten vill stöta bort varandra från statorn och rotorn.

Hur felsöker man en motor?

Här är en typisk att-göra-lista för servicetekniker som felsöker en trasig motor:

  1. Försök inte att starta om motorn.
  2. Utför en grundläggande undersökning av motorn Sök efter rök.
  3. Samla in grundläggande information om motorn.
  4. Testa isoleringsresistansen hos ledningen och belastningskretsarna till jord.

Hur fungerar en borstlös motor?

En borstlös motor innehåller permanentmagneter i rotorn som drivs runt med tre spolar i statorn styrda ev elektronik. Spolarna aktiveras en efter en beroende på vilken position rotorn har, för att hålla reda på rotorns position sitter ofta tre hall-element (magnetiska sensorer) monterade i statorn.

Hur mäter man lindningar?

Det går bra att mäta från kontaktorn också i de flesta fall, men man bör vrida på motoraxeln om möjligt under mätningen, för beroende i vilket läge rotorn har stannat kan mätvärdena skilja ganska mycket mellan lindningarna även om det inte är något fel. Tror de flesta använder TR1000-mätaren, så även jag.

Vad är Kolfri motor?

En vanlig motor med kol eller kolborstar får ström när kolborstarna skapar kontakt mellan ett par kontakter på en rotor. Strömmen leds till en rotorspole som har kontakt med en stationär magnet. Denna metod innebär att det blir kontakt och därmed friktion mellan borstarna och kontakterna.

Hur fungerar en borstlös generator?

En borstlös motor saknar borst. Kommutatorn i en bortstlös motor är ersatt med sensorer och elektronik. Man kan också formulera det som att en borstlös motor är elektroniskt kommuterad. Därför säger man ibland EC motor, där EC är står för Electronically Commutated.

Vad är Y koppling?

Skillnaden mellan Y och D-koppling är att med Y ligger det 230V över respektive lindning och med D ligger det 400V över resp lindning.

Varför används borstlösa motorer?

Fördelen är att man inte behöver borstar av grafit eller ädelmetall för att överföra ström till lindningarna. I och med detta har man plockat bort den faktor som är mest begränsande för motorns livslängd. I många fall är livslängden på en borstlös motor många gånger längre än för motsvarande DC-motor.

Hur skall isolationsresistansen mätas?

Enligt starkströms- föreskrifterna måste mätning av isolationsresistansen göras och kravet är att man mäter mellan faserna plus noll och jord. Isolationsprovare, även kallad megger, finns i olika utföranden. Det finns både analoga och digitala instru- ment.

Hur man Meggar en kabel?

För att genomföra provet ansluts isolationsprovaren (så kallad megger) över lindningen på objektet. Isolationsspänningen läggs på under en bestämd tid, vanligtvis en minut. Testet bör endast genomföras om lindningens temperatur överstiger dagg- punkten (1).

Vad gör kolborstar?

Share this post