Allmänning

Kan man klippa ner hacken pa hosten?

Kan man klippa ner häcken på hösten?

Många förordar att beskära under JAS-perioden (juli, augusti, september) då växten blöder (savar) mindre och läker fortare. Om du har en häck bestående av barrväxter t ex gran eller tuja så bör du vänta med att klippa häcken till hösten då tillväxten har avstannat eller under vårvintern.

Hur klippa hög häck?

För att få jämnast möjliga klippning ska du börja med häckens sidor, och klippa nedifrån och upp i en cirkelrörelse. Då får du bort grenarna från häcken och ser var du ska klippa härnäst. När det är dags att klippa häckens ovansida ska du hålla häcksaxen rakt framför dig och klippa med en svepande rörelse i sidled.

Hur får man en tät häck?

Naturgödslad planteringsjord är din bästa vän när det gäller plantering av snabbväxande häck – rätt jord ger dina plantor bästa förutsättningar för att kunna växa snabbt. Generellt gäller att vattna mycket när du precis planterat häcken, medan du nästkommande år kan minska på vattningen.

När ska man klippa ner häcken?

När ska du klippa häcken? – Lövhäckar går bra att beskära både under våren och under JAS-perioden, alltså juli till september. Behöver du beskära lite kraftigare är vårvintern bästa tidpunkten. Ett undantag är ”blödarna” bok och avenbok som savar för mycket vid vårbeskärning och därför bara bör beskäras under JAS.

Kan man klippa träd i oktober?

Att beskära buskar på senhösten är ingen bra idé. Nu i oktober och senare under hösten är vädret fuktigt och det regnar ofta. Det gör att snittytorna efter beskärningen har svårt att läka, de står öppna och därmed är vägen öppen för diverse svampangrepp.

Kan man klippa liguster i september?

Om du däremot vill ha en formell och stram ligusterhäck är det viktigt att du beskär den minst tre gånger per år, mellan maj och september. Efter september är det viktigt att ligustern får vila, så att den klarar av vintern så bra som möjligt. Därför rekommenderar vi att du klipper den första gången innan midsommar.

Hur mycket kan man klippa en häck?

Var inte rädd för att klippa rejält, då förgrenar sig plantorna och häcken blir tätare. Dessutom växer de flesta häckar ganska snabbt, om du skulle råka göra en miss. Häckar med genomgående stammar som till exempel tuja, bok, avenbok och gran ska du inte klippa på toppen förrän de nått den sluthöjd som du önskar.

Hur långt ska man klippa ner en häck?

Du kan starta om en misskött häck, totalrenovera den, genom att klippa ner den radikalt cirka 5-15 centimeter över marken. Det bästa är att göra det tidigt på våren innan saven börjat stiga, dock inte under en mycket kall eller regnig period.

Hur hög häck får man ha mot grannen?

I hegnsloven begränsas häckars höjd till två meter. Skulle häcken stå en bit in på häckägarens tomt, kan höjden ökas med avståndet till gränsen. På så sätt får den ena grannen ett gott insynsskydd samtidigt som den andra grannen får tillräckligt med sol i trädgården.

Vilka häckar är vintergröna?

VINTERGRÖNA HÄCKVÄXTER

  • Tujahäck. Tujahäck är en häck som du kan lita på.
  • Den traditionella idegranshäcken. Som passar perfekt för ett chickt tajt utseende i din trädgård.
  • Lagerhäggs häck. Lagerhägg (Prunus laurocerasus) är en vacker, tät, vintergrön buske.
  • Ligusterhäck.

Hur mycket ska man klippa häcken?

För en 1,5 meter hög häck rekommenderas att den är ungefär 20 centimeter smalare upptill än nertill. När du klipper börjar du nerifrån och arbetar dig uppåt. Var inte rädd för att klippa rejält, då förgrenar sig plantorna och häcken blir tätare.

Share this post