Trendig

Hur lagga stenmjol mellan plattor?

Hur lägga stenmjöl mellan plattor?

Fogarna mellan plattorna ska vara mellan 2-5 mm, så det finns plats för fogsanden. Fogsand ska ha en kornstorlek på 0-4 mm, dvs. att fogmaterialet består av smågrus som har en maximal storlek på 4 mm samt ca 5 procent stenmjöl och lera. Då packas fogsanden riktigt bra ner i fogarna.

Vilken sand mellan plattor?

Fogsand är ett slags finkornigt grus som borstas ned i fogarna mellan plattorna och som gör att hela plattsättningen blir som en enda stor platta, utan fogar.

Kan man foga med stenmjöl?

Allt för plattsättning och fogning Som underlag kan du med fördel använda dig av stenmjöl som sättsand. Det skapar ett hårt underlag och minskar risken för att myror bygger bo mellan eller under dina plattor. När du sedan lagt dina plattor använder du vår fogsand som fog.

Har man ofta under plattor?

När du skall lägga plattor så är underarbetet mycket viktigt. Är det blött där du skall lägga dina plattor så bör du gräva djupare. Du kan då fylla med en dränerande makadam under lagret med bärlager.

Hur gör man med stenmjöl?

Man kan sätta marksten i både stenmjöl 0/8 och stenflis 2/6. Stenflis är en rekommendation från oss då det dränerar bättre än stenmjöl och fukt får svårare att vandra upp i plattorna. Vare sig du använder stenmjöl eller stenflis så är detta finkornig sättsand och fungerar som avjämning på markytan.

Vad är Sättgrus?

Sättgruset är det grus som ligger precis under stenplattorna. Det bör vara cirka 3-4 cm tjockt. Eftersom det innehåller små korn kan det inte vibreras. Det räcker att du fördelar gruset och trampar ner det.

Vilken sand till marksten?

Grå hårdfog för plattor och marksten. Svart hårdfog som härdar med vatten. En mörk fogsand som hjälper mot ogräs!

Hur fogar man stenplattor?

När du ska foga ytan av marksten eller plattor behöver du (utöver sanden) en mjuk kvast eller borste, en lättare markvibrator med gummisula samt en lövblås. Borsten använder du för att få ned fogsanden ordentligt i springorna medan markvibratorn hjälper de små kornen ner till ett bra djup.

Vad använder man stenmjöl till?

Stenmjöl är det finaste materialet som tas fram vid krossning. Det benämns 0/2 till 0/8 där beteckningen avser minsta och största kornstorleken i millimeter. Används vid fogning av marksten och plattor. Justeringar, jordförbättring med mera.

Vad kostar stenläggning per kvm?

Kostnaden för en stenläggning med marksten beror som sagt på vilka utgifter som uppkommer i samband med ditt projekt. Generellt brukar man säga att materialkostnaden landar någonstans mellan 200-500 kr/m2. Men det beror helt på vilken sten du väljer.

Share this post