Allmänning

Nar kan man satta ut majsplantor?

När kan man sätta ut majsplantor?

Majs är frostkänslig, så plantera inte ut förrän frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd. I södra och i varma lägen i mellersta Sverige kan man så tidig majs direkt på friland. Jordtemperaturen måste vara minst 15°C för att inte obetade fröer ska ruttna.

Hur kallt klarar majs?

Kan även sås direkt på friland i slutet av maj/början av juni.” 5-10 grader på nätterna har man också under hela sommaren, men det är just frost de inte tål, och den vanliga riskperioden sträcker fram till kring 10.

Hur djupt sätter man majsplantor?

Tryck ner dem 1–2 cm i jorden. Krafsa över lite jord så att det täcker kornen. Platta inte till jorden. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.

Kan man odla majs i växthus?

För de som bor i trakter där majs inte hinner mogna på friland är odling i växthus ett bra alternativ. Växthuset där majs ska odlas bör helst vara två meter högt eller högre, men någon värme behövs inte, det räcker med solvärmen. Det är väl inte någon tvekan om att majsodling i växthus måste räknas till lyxkulturerna.

Hur långt mellan majsplantor?

Plantering och odling av majs Sätt plantorna med ett avstånd på 30-50 cm.

Hur snabbt gror majs?

Majs ruttnar lätt i kall jord Helst ska majs gro på bara några dagar, vanligtvis under tio dagar. Om jorden är mycket fuktig och dessutom kall är det stor risk att fröerna ruttnar.

När är majs mogen?

Majsen brukar vara klar från mitten av augusti tidigast. Ett säkert tecken är att stråna i toppen av majskolven blivit bruna och torra. När toppen torkat brukar vi helt enkelt öppna lite försiktigt och titta hur majskornen ser ut. De ska vara ordentligt gula.

Hur snabbt växer majs?

Utvecklingstiden från sådd till skörd brukar var 95 till 100 dagar. Jag brukar i zon 3 plantera ut i slutet av maj och kan börja skörda i mitten till slutet av augusti. OBS! Du ska enbart odla en sorts majs, blanda inte olika sorter!

Vad kan man inte odla i växthus?

Tänk på att gurka, chili och paprika är lite mer värmekrävande än till exempel tomat och ska därför placeras lite längre in i växthuset, så drag från dörren undviks. Både vindruva och kiwi är också populärt att plantera i växthus. Växter som ska stå mer permanent kan däremot planteras direkt i marken.

Vad passar bäst att odla i växthus?

Förutom gurka och tomater, som är de vanligaste växtarterna som odlas i växthus, går det även fint att odla tidiga grönsaker som sallat och rädisor. Man kan odla störbönor och majs om man bor i de trakter där dessa växter inte kan odlas ute. Man kan odla snittblommor som rosor, nejlikor och krysantemum.

Hur mycket kostar en burk majs?

Xtra. 340 GRM. Jfr-pris 34.91 utan sås/spad.

Hur många majsplantor i en pallkrage?

på friland kan 10 plantor per kvadratmeter vara lagom. I en välgödslad dubbel pallkrage kan det fungera med upp till 15 plantor. Lossa försiktigt plantan från krukan. Har plantorna stått i samma kruka sedan förkultiveringen och gödselvattnats är det antagligen mycket rötter i krukan.

Share this post