Allmänning

Hur lang ar rehabiliteringen efter Knaprotesoperation?

Hur lång är rehabiliteringen efter Knäprotesoperation?

Du ska belasta benet fullt ut efter operationen. Vid knäprotesoperation är vårdtiden på avdelningen 1-2 dygn. Under vårdtiden sker rörelse- och gångträning enligt träningsprogram tillsammans med fysioterapeut och annan vårdpersonal samt på egen hand enligt instruktioner.

Hur går det till att byta knäled?

En del av alla personer som får knäledsartros behöver så småningom opereras med en konstgjord knäled, så kallad knäplastik. Man ersätter då ledytorna med delar av plast och metall. Operationen leder, för de allra flesta, till att smärta och värk efter hand reduceras eller upphör samt att gångförmågan förbättras.

Kan man ligga på knä med knäprotes?

Vissa aktiviteter som springa, hoppa eller liknande, ger en stor belastning av protesen och bör undvikas. Du kan stå på knä, men det kan kännas obehagligt. Att sitta på huk är inte att rekommendera då knäledsrörligheten inte medger detta.

Hur länge håller en knäprotes?

De flesta som får en knäprotes behöver inte byta ut den under sin livstid. Hållbarheten på proteserna är mycket god. Tio år efter operationen är det bara var tionde som har behövt byta ut protesen. Tekniken vid operationen har förbättrats genom åren och även urvalet av vilka personer som har bäst nytta av en operation.

När kan man gå i trappor efter knäoperation?

När du går nedför trappan sätter du först ned kryckan och efter det ditt opererade ben – ”bästa benet uppåt och sämsta benet nedåt”! För att få med dig båda kryckorna gör som på filmen. Så fort du klarar att gå i trappan normalt går du över till det.

Är man sövd vid knäoperation?

Själva bedövningssticket vill vi av säker- hetsskäl dock utföra innan du sövs men du kan få lugnande läkemedel givna direkt i blodet för att minska eventuellt obehag. Narkos innebär att du med hjälp av olika läkemedel sover djupt och är smärtfri under din operation.

Hur länge håller ett nytt knä?

Infektion inträffar vid ca 1 % av alla knäplastik operationer. Hur länge håller protesen? Mer än 95 % av alla proteser håller i mer än tio år.

Hur länge är knät svullet efter en Knäprotesoperation?

Att hela benet svullnar är också helt normalt. Detta blir successivt bättre men det kan ta upp till 4-6 månader.

Efter utskrivning från sjukhuset fortsätter du utföra ditt hemträningsprogram. Dagliga promenader rekommenderas! Du kommer i samband med utskrivning att få en remiss för fysioterapi och vi rekommenderar att du ringer och bokar så att du har en tid cirka 1-2 veckor efter din operation.

Share this post