Rekommendationer

Vad ar misshandelsbrott?

Vad är misshandelsbrott?

Misshandel är när någon önskar att vålla en annan person kroppsskada, smärta eller försätta personen i vanmakt eller liknande tillstånd, till exempel att droga eller binda fast. Kroppsskadan kan även uppstå genom att personen trots kunskap om sitt tillstånd, sprider viss sjukdom till en annan person till exempel HIV.

Vad är Relationsbrott?

Brott i nära relation är ett samlingsbegrepp för flera brott där offer och förövare har eller har haft en nära relation. Det kan innebära att parterna är eller har varit gifta, sambo eller särbo eller har gemensamma barn. Närstående omfattar också barn, föräldrar och syskon.

Vad kan misshandel leda till?

Att utsättas för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld kan bidra till ökad risk för olika former av psykisk och fysisk ohälsa, både på kort och på lång sikt. Våld kan ge upphov till akuta skador som kräver sjukvård, men också leda till bland annat kroniska smärtor, ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom.

Vad kan man göra för att minska misshandel?

Ett annat sätt att minska problemen är att regelbundet genomföra såväl öppna som dolda kontroller, av både servering och ordningshållning. Genom att minska krogköerna och reglera olika uteställens öppettider kan större folksamlingar undvikas, vilket minskar risken för provokationer. Polisen Utreda och förebygga brott.

Vilka typer av misshandel finns det?

Olika typer av våld

  • Psykiskt våld. Psykiskt våld handlar om när någon skrämmer, skadar eller kränker någon på ett ickefysiskt sätt.
  • Fysiskt våld. Fysiskt våld handlar om allt från att hålla fast, skaka och nypa, knuffa, sparka, slå och använda olika typer av vapen.
  • Sexuellt våld.
  • Ekonomiskt våld.
  • Materiellt våld.

Vad är normal misshandel?

Om misshandeln inte orsakat några skador och smärtan är av övergående natur, brukar misshandeln bedömas som ringa. Domstolen brukar exempelvis bedöma en örfil som ringa misshandel medan en allvarligare misshandel än så bedöms som misshandel av normalgraden.

Vad räknas som våld i nära relation?

Psykiskt våld kan handla om nedsättande kommentarer, förlöjliganden, glåpord, hot, tvång och trakasserier. Den våldsutsatta kan också utsättas för kontroll och social isolering. Fysiskt våld kan bestå av örfilar, knytnävsslag, slag med tillhyggen, knivstick, sparkar och stryptag.

Hur många kvinnor dör av misshandel i Sverige?

I statistiken från Brottsförebyggande rådet kan man utläsa att omkring 15 kvinnor om året har dödats i Sverige av en före detta eller nuvarande partner under perioden 2017–2020. För män var motsvarande siffra strax under 3 fall om året.

Vad är känslomässig misshandel?

Psykisk misshandel är mer subtil – men minst lika traumatisk. Precis som med fysiskt våld handlar psykisk våld om makt och kontroll. Men istället för att slå och sparka, använder personen som misshandlar olika metoder för att förolämpa, kritisera, skrämma, hota, förlöjliga, underminera, manipulera och straffa.

Vad bör man vara uppmärksam på när det gäller våld i nära relationer?

Personal inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten måste ha kunskaper om och förmåga att se tecken på våld i nära relation. Det är också viktigt att känna empati, ställa frågor och samtala på ett respektfullt och etiskt sätt med den som har utsatts för våld.

Vad kan man göra för att minska kriminalitet överlag och skapa ett tryggare samhälle?

För att minska brottsligheten och öka tryggheten krävs åtgärder som inte bara riktas mot brotten, utan också mot brottens orsaker. Därför stärker regeringen det brottsförebyggande arbetet på nationell, regional och lokal nivå. – Regeringens övergripande mål är att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Share this post