Rekommendationer

Vad betyder det att chatta?

Vad betyder det att chatta?

Ordet chatt kommer från engelskan och betyder ungefär att man småpratar. Att chatta innebär att man skriver till varandra på internet, en tvåvägskommunikation i skrift, med bara någon sekunds fördröjning. Här får du lära dig mer om olika typer och användningsområden för chatt.

Vad är utmärkande för Chattspråk?

Chattspråket är ett skrivet språk som används vid chatt eller sms. Det består bland annat av förkortade ord och går därför fortare att skriva.

Varför använder man Chattspråk?

Ordet chatt används för kommunikationsformen där man för skriftlig dialog i realtid via Internet. Ursprungligen kommer termen från engelskans chat, att småprata. Ordet beskriver bra det som chattandet egentligen handlar om: man använder Internet som mötesplats för att prata med bekanta och för att träffa nya människor.

Hur chattar jag?

Ett sätt att skapa en bra relation via chatten är att inse att alla kunder är olika. Dvs varje dialog med kunden ska vara anpassa utifrån just denna kund. Många företag jobbar idag med snabbsvar/autosvar och script för att kunna ge snabba svar.

Hur uppkom Chattspråket?

Det uppkom för att spara tid och kunna skriva snabbt till varandra bland främst ungdomar, men titta runt i vilken Facebookgrupp som helst eller ditt eget flöde och notera hur folk faktiskt skriver. Många som skriver längre inlägg använder sig av chattspråk.

När kom Chattspråket?

Skriftspråket blev under 1900-talet rakare och enklare med kortare meningar. Talspråksformer slog igenom i skrift; till exempel ersätts ej och icke av inte. Under slutet av 1990-talet och 2000-talets första decennium uppstod SMS- och chattspråk.

Vad betyder K på sms?

Sedan en tid har sms med en uppmaningen att skicka ett mejl till en e-postadress där orden ”karolinskainstituten” och ”karolinska” finns med. Uppmaningen motiveras med att det ska finnas ”viktig info till dig om Corona virus”. Dessa sms är falska och ska inte besvaras.

Hur fungerar chatt och sms språk?

Många lärare är oroliga för att ungdomarna kommer att skriva slarvigare i framtiden. Men forskare menar att sms-andet och chattandet utvecklar språket. Språket i e-post, chatt och sms är annorlunda än det vanliga skriftspråket. Ofta använder man förkortningar.

Share this post