Rekommendationer

Hur mycket kostar det att byta tak pa en villa?

Hur mycket kostar det att byta tak på en villa?

Vi kan se att snittpriset för att byta tak ligger på cirka 1.500 kronor per kvadratmeter, inklusive moms. Priset inkluderar de typiska kostnaderna som är knutna till att byta tak, det vill säga arbetskraft och materialinköp.

Vilken typ av tak ska man välja?

Generellt sett tillhör pannor av betong, tegel eller keramik de allra vanligaste materialen som finns på hus i Sverige. Om du vill ha ett tak med lång livslängd, eller om du vill kunna välja på mellan flera arkitektoniska stilar eller färger kan pannor av tegel, betong eller keramik vara bra val.

Varför lertegel?

Har du ett undertak gjort för lertegelpannor i dag så håller det för betongpannor. En viktig skillnad är att betongpannor har större format än de som är tillverkade i tegel. Läggningen går följaktligen något snabbare med betongpannor. Nylagt tak med röda betongpannor.

Hur ofta ska man byta tak på Villa?

Den beräknade tekniska medellivslängden för ett papptak är 15–20 år, för takpannor 30 år, och för bandtäckt plåt 40 år. Men det är generella riktmärken som kan öka avsevärt med kontinuerligt underhåll, menar Malte Rungård, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Hur mycket kostar det att byta innertak?

Det finns många faktorer som påverkar hur mycket det kostar att byta innertak. Priset kan variera från hundralappar till tusenlappar per kvadratmeter, beroende på takets storlek, materialval, förutsättningar och taksystem, övriga installationer respektive arbetskostnad.

Vilket tak passar mitt hus?

Om det är ett tak med mycket vinklar och vrår finns det takprodukter som är mindre lämpliga än andra och en del kräver minst 14 ˚ taklutning. Om du har tänkt lägga taket själv kan det också påverka ditt val av tak. – Vill man satsa på ett klassiskt tak så passar bandtäckning väldigt bra!

Vad finns det för olika tak?

Formen väljs med hänsyn till en rad faktorer, såväl tekniska och ekonomiska som estetiska. Ofta förekommande takformer är sadeltak, mansardtak, valmat tak, pulpettak, motfallstak, cylindriskt tak och flackt tak. Sadeltak – den vanligaste takformen för hus med trätakstolar.

Är tegeltak bra?

Den stora fördelen med tegeltak, om det läggs på rätt sätt, är att det kan hålla otroligt länge. Det är inte helt ovanligt att ett tegeltak av hög kvalitet kan hålla i hundra år. Dock ligger medellivslängden för tegel på cirka 40 – 50 år. Plåttak är också väldigt hållbart och framförallt lätt att sköta om.

Vad kostar det att lägga om tegeltak?

Takomläggning kostnad för material

Taktyp Pris/kvm
Plåttak 800 – 1 500 kr/kvadratmeter
Betongtak 900 – 1 600 kr/kvadratmeter
Tegeltak 1000 – 1 800 kr/kvadratmeter
Papptak 350 – 600 kr/kvadratmeter

Share this post