Innehållsförteckning
Hur sorterar sopbilen?
Svar: Sopbilarna har olika fack för olika sopor, men det syns inte utifrån. Materialet körs till olika anläggningar för olika typer av materialåtervinning. Om matrester sorteras ut åker de till rötnings- eller komposteringsanläggningar och soppåsen hamnar på förbränningsanläggningen.
Hur ska man sköta sitt sopkärl?
Som mest ska kärlet stå 1,5 meter ifrån där sopbilen kan stanna, annars når inte bilens lyftarm. Chauffören har ingen skyldighet att kliva ur bilen. Tänk på att ställa kärlen på plan mark och försök lämna utrymme både mellan kärlen och bakom dem, helst 50 centimeter.
Vad får man slänga i restavfall?
Restavfall, så här sorterar du
- fimpar, tobak och snus.
- ljusstumpar, utnötta kläder och skor.
- kuvert och post-it-lappar.
- kattsand.
- tandborste.
- disktrasor.
- tops, blöjor, bindor och kondomer.
Hur töms soptunnan?
Merparten av alla sopkärl töms idag med sopbilar som har en särskild vågutrustning på sopbilens långsida. Vid tömning kör sopbilen fram och ställer sig vid sidan om sopkärlet. Därefter lyfts kärlet upp, vägs och sedan vägs det en gång till när det är tömt.
Vad händer med soporna efter att sopbilen hämtat dem?
Där energiutvinner man avfallet och producerar fjärrväme och elektricitet. Matavfallet i det bruna sopkärlet hamnar hos HZI:s biogasanläggning i Jönköping där man producerar biogas. Den uppgraderas därefter till fordonsgas som ersätter bensin och diesel.
Vad händer med osorterat avfall?
Det komposterbara avfallet tas om hand på Mältan och transporteras sedan vidare till annan anläggning för att bli biogas och biogödsel. Det brännbara körs iväg till förbränning och energin tas tillvara. Vi tar även emot avfall som inte kan sorteras eller återvinnas (deponirester).
Hur ska kärlen stå?
Mer om avstånd och säkerhet
- Står kärlet bredvid annat kärl ska det finnas ett avstånd om minst 40 cm mellan kärlen.
- Placera kärlet minst 1,5 meter från brevlåda, staket, bil eller dylikt.
- Placera inte kärlet under träd eller liknande.
- Ställ kärlet i samma höjdnivå som sopbilens färdväg och cirka 50 cm från vägbanan.
Hur ska man ställa soptunnan?
Kärlets framsida ska placeras med framsidan mot vägen dvs hjulen pekar in mot tomten. Kärlen placeras med 50 cm fritt utrymme runt om och minst 50 cm isär. Det är även viktigt att kärlet för matavfall står till höger och kärlet för restavfall står till vänster – från vägen sett.
Vad får man inte slänga i restavfall?
Saker du inte ska kasta i soppåsen är:
- farligt avfall (exempelvis starka rengöringsmedel, målarfärg, lim, nagellack)
- mediciner och andra läkemedel.
- elavfall (exempelvis mobiltelefoner, datorer, hushållsapparater)
- batterier.
- tidningar, reklamblad och kataloger.
- förpackningar i olika material (metall, glas, papper, plast)
Vad sorteras som restavfall?
Restavfall är avfall som inte är farligt avfall och som inte går att återanvända eller återvinna på annat sätt än genom förbränning. Det är alltså det som blir kvar när du har sorterat ut farligt avfall, elektronikavfall, läkemedel, matavfall, tidningar och förpackningar av papper, plast, metall och glas.
När töms mina sopor SÅM?
Hämtning av hushållsavfall för en- och tvåfamiljshus ,med blandat mat- och restavfall sker normalt varannan vecka. Samtliga FNI-abonnemang har tömning av kärl 1 varannan vecka och kärl 2 var fjärde vecka.
Vad händer med felsorterade sopor?
Vid upprepad felsortering, om du sorterar fel fler än fyra gånger inom 12 månader, får du en högre avgift. Denna avgift är i 2022 års avfallstaxa 1 000 kr per kärl och tillfälle.