Frågor

Vad ar det som kan paverka att barns behov inte blir tillgodosedda?

Vad är det som kan påverka att barns behov inte blir tillgodosedda?

En del kan ha svåra upplevelser bakom sig och fysiska och psykiska skador. De kan befinna sig i asylprocess och vet inte om de får stanna i Sverige. Socialtjänsten ansvarar för de ensamkommande barnens boende och för att de får sina behov av stöd och hjälp tillgodosedda.

När blev förbjudet att aga barn i Sverige?

Sverige var det första landet i världen med att införa förbud mot aga (1979). Förbudet innebär att barn inte får utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling (FB 6:1).

Vad är dental försummelse?

I tandvården kan vanvård visa sig genom så kallad dental försummelse, vilken innebär att barnet inte får den tandbehandling som krävs trots att vårdnadshavarna känner till vårdbehovet.

Har man enligt socialtjänstlagen rätt att ingripa med tvång om ett barn far illa?

Alla barn har rätt till att få växa upp under trygga förhållanden. Barn som far illa eller riskerar att fara illa är ett gemensamt samhälls- ansvar, men många barn som far illa kommer inte till socialtjänstens kännedom och kan därmed inte alltid få det stöd och skydd som de behöver från samhället.

Hur många Orosanmälningar kan man få?

Socialtjänsten i Sverige mottar över 330.000 orosanmälningar om barn per år enligt Socialstyrelsens kartläggning från 2018. Den siffran växer dessutom ganska kraftigt varje år. Lagen säger att socialtjänsten inom 14 dagar ska göra en förhandsbedömning om de ska inleda en utredning eller inte utifrån anmälan.

Vad ska man göra om man blir slagen av sina föräldrar?

Du kan också kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan, skolkuratorn eller bup, barn- och ungdomspsykiatrin för att få hjälp. Du kan även kontakta socialtjänsten om du inte är trygg hemma. Ring polisen på nummer 112 om det är akut, till exempel om någon hotar dig.

När blev hustrumisshandel olagligt?

I Sverige har vi kommit så oändligt mycket längre. Redan 1864 förlorade mannen sin lagliga rätt att slå sin fru, så kallad hustruaga. 1965 fick Sverige som första land i världen en lag som förbjuder våldtäkt inom äktenskapet. 1998 trädde en ny lag, lagen om kvinnofridskränkning, i kraft.

När förbjöds aga i hemmet?

Sverige var det första landet i världen som lagstiftade mot barnaga. 1979 skrevs förbudet in i föräldrabalken. Barnaga i hemmet är i dag förbjudet i 55 länder. 56 ytterligare länder har åtagit sig att totalförbjuda aga.

Vad har tandvården för skyldigheter om barn inte kommer tandvården?

Anmälningsskyldigheten gäller alla personalkategorier. Det är sedan socialtjänsten som bedömer om en utredning ska göras. Att barn inte kommer till tandvården kan vara en signal på att det finns andra behov som inte heller är tillgodosedda. Det kan betraktas som omsorgssvikt och också föranleda en anmälan.

Hur många barn far illa i Sverige?

Förra året gjordes sammanlagt 331 000 anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa till landets socialtjänster, vilket motsvarar närmare 1 000 anmälningar om dagen, året runt. Det framkommer i Socialstyrelsens första nationella kartläggning av orosanmälningar som presenteras idag.

Kan man rådfråga socialtjänsten i ett fall utan att nämna det barn den familj det gäller?

För att undvika missförstånd är det vik- tigt att säga att man önskar rådfråga eller konsultera och då inte nämna namn på barn eller föräldrar. När socialtjänsten tagit emot en anmälan görs en första bedömning om innehållet ger anledning till en kontakt med familjen.

https://www.youtube.com/watch?v=s44m_ZbRgIw

Share this post