Rekommendationer

Kan man ata tre dagar gammalt brod?

Kan man äta tre dagar gammalt bröd?

Nästan en tredjedel av allt matavfall som kastas i soporna är bröd som blivit gammalt, eller där bäst-före-datumet gått ut, vilket sällan är samma sak. Hur länge håller bröd? Ofta 3-5 dagar längre än bäst-före-datumet. Hembakat bröd håller i en vecka men blir dessförinnan torrt och tråkigt.

Vad är bäst före-datum?

Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre.

Är det farligt att äta gammalt bröd?

För att inte utsätta sig för onödig exponering av mögelgifter, bör man därför av försiktighetsskäl undvika att äta bröd som möglat.

Hur vet man om mjölken är dålig?

– Så länge det smakar, luktar och ser okej ut så går det att äta. Är det mögligt ska man såklart inte äta det. Mjölk och grädde höll ofta god kvalitet medan det i några färdiga sallader förekom både jästsvamp och mögelsvamp.

Hur långt efter utgångsdatum kan man äta bröd?

Det handlar alltså inte om hur länge det är säkert att äta något. Just bröd är en produkt som många gånger är fullt ätbar även efter att det har passerat bäst-före-datum. Är brödet mögligt ska man givetvis inte äta det, men ofta slängs det helt i onödan.

Kan man äta bröd som har gått ut?

Om det fortfarande smakar som vanligt så är det självfallet inga problem, även om datumet gått ut. Och om det är lite mögel i ena änden men inte i den andra så är det bara att skiva brödet och slänga biten med möglet. Detta för att brödet är så torrt att mögelsvamparna inte sprider sig så lätt.

Är bäst före datum och sista förbrukningsdag?

Bäst före-datum, som anges på förpackningen, säger till vilket datum som livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet under förutsättning att det har förvarats på ett lämpligt sätt. Allt kött är märkt med bäst före-datum. Sista förbrukningsdag säger hur länge livsmedlet är säkert att äta.

Är det farligt att äta lite mögligt bröd?

Han säger att de små mängder mögel man får i sig av en tugga mögligt bröd troligtvis inte är någon hälsorisk. – De små mängder man får i sig i en sådan situation är knappast farligt. Men om man äter det kontinuerligt så kan man få förgiftningssymptom som kräkningar, magont och njurskador.

När blir mjölk dåligt?

Bäst före-datumet är satt efter förvaring i max +8 grader. Mjölken har betydligt längre hållbarhet om du förvarar den i +4 grader eller kallare. Mjölkens hållbarhet har man sett nästan fördubblats efter att bäst-före-datum passerat om mjölken förvaras i +4 grader i stället för +8, från fyra dagar till över en vecka.

Vad händer om man dricker en vecka gammal mjölk?

Mjölk och andra mejeriprodukter som blivit dåliga i kylskåpet ska man inte dricka och äta. Mjölk ruttnar nämligen i kylskåpet – den surnar inte som man ofta säger.

Kan man bli sjuk av gammalt godis?

– Gammalt godis är inte en jättestor hälsorisk, utan det är själva kvalitén på godiset som påverkas. Är det gammalt kommer det smaka annorlunda, exempelvis i choklad så finns det fett och blir det gammalt så smakar det härsket, säger livsmedelsinspektören Mona Bach.

Share this post