Blogga

Vad innebar Skyddsintresse?

Vad innebär Skyddsintresse?

Vad är det då som kännetecknar ”kärnstraffrätten”? I doktrinen har man laborerat med begreppet skyddsintresse eller intresse som gärningen kränker. Den gärnings som ska straffbeläggas hotar, kränker eller orsakar skada på det rättsligt erkända intresset, dvs. på något som är erkänt skyddsvärt.

Vad innebär Nykriminalisering?

De nykriminaliseringar som utredningen, bedömer som mer väsentliga hänför sig bl. a. till områdena vägtrafik och sjöfart, hälsofarliga ämnen samt ordning och säkerhet. På dessa områden har kriminaliseringen vidgats kraftigt under lång tid.

Vad menas med Specialstraffrätt?

Specialstraffrätten omfattar alla straffrättsliga bestämmelser utanför brottsbalken. Flera av dessa bestämmelser tillämpas ofta i domstolarna. I boken kommenteras de centrala, särskilda strafflagarna: trafikbrottslagen, narkotikastrafflagen, skattebrottslagen och lagen om straff för smuggling.

Vad är Skuldprincipen?

ingen ska straffas för det man inte var medveten om (skuldprincipen) bara de som kan klandras för sitt beteende kan göras straffrättsligt ansvariga. en förlängning av skuldprincipen. Bara den som har förmåga att följa lagen och kontrollera sitt handlande kan hållas straffrättsligt ansvarig.

Vad bör straffas del 1?

Vad bör straffas? SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer på uppdrag av Regeringskansliets förvaltningsavdelning. Textbearbetning och layout har utförts av Regeringskansliet, FA/kommittéservice.

Vad är ett Straffbud?

Den innebär, att ingen gärning får anses som ett brott utan stöd av lag och att intet straff får ådömas utan föreskrift i lag som gällde då brottet begicks. Respekterandet av denna princip är en av hörnstenarna för medborgarfriheten i stater av västerländsk typ.

Vad är ett Blankettstraffbud?

Ett blankettstraffbud kan sägas vara en straffbestämmelse som kriminaliserar överträdelser av normer som finns någon annanstans än i själva straffbestämmelsen.

Vilka brott regleras inom Specialstraffrätten?

ex. dråp och bedrägeri, tillhör den allmänna straffrätten. Brott som beskrivs i annan lag eller författningstext tillhör specialstraffrätten. Specialstraffrättsliga lagar kan vara helt ägnade åt ett visst slags brottslighet, som trafikbrottslagen och narkotikastrafflagen.

Vad är ett narkotikabrott?

Beskrivning av narkotikabrott Det är olagligt att sälja, framställa, förvärva, bearbeta, transportera och inneha narkotika. Det är också olagligt att förmedla kontakter mellan säljare och köpare. Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år.

Vad är ett Osjälvständigt brott?

De osjälvständiga brottsformerna : försök, förberedelse, stämpling, (gärningsmannaskap &) medverkan, underlåtenhet att avslöja och förhindra brott.

Vad är straffrättsliga principer?

Principerna kan ses som en förklaring till varför vi har straff samt hur straff utformas i lagtexten. Förekomsten av straff och kriminalisering kan sägas bygga på principerna om prevention och vedergällning, dvs. att man bestraffar för att det inte ska syndas och att man bestraffar för att det har syndats.

Share this post