Blogga

Vilket avstand ska du alltid halla till ett fordon som kor framfor dig?

Vilket avstånd ska du alltid hålla till ett fordon som kör framför dig?

Människans reaktionsförmåga är begränsad. Vid körning i kö i t ex 70 km/tim behöver du minst 75 – 100 meters avstånd till framförvarande fordon för att kunna undvika en seriekrock. Vid halt och slirigt väglag måste du hålla betydligt större avstånd än vid torrt väglag.

Hur långt avstånd ska du minst ha till framförvarande fordon om du kör 80 km h?

Om väglaget är bra så ska du köra minst lika många meter bakom fordonet framför dig som antalet km/h du kör i. Om du exempelvis kör i 80 km/h så ska du alltså köra minst 80 meter bakom fordonet framför dig.

Hur kan polisen mäta hastighet?

Polisen mäter hastigheten med laserinstrument och genomsnittshastighetsmätare. Laserinstrumentet används när polisen står vid vägkanten och gör trafikkontroller. Genomsnittshastighetsmätaren finns i många av polisens bilar och motorcyklar, både i målade och civila fordon.

Kan polisen mäta hastighet bakom?

nej de har ingen mätutrustning riktad bakåt men med tanke på att det finns folk som har åkt dit för fortkörning endast på polisens vittnesmål och mätning med hastighetsmätare i polisbilen så spelar det ingen roll om du ligger framför eller bakom.

Vilket avstånd ska man hålla vid 90km h?

Om du kör i exempelvis 90 km/h är det lämpligt att hålla ett avstånd på ca 90 meter. Tresekundersregeln: Försök att ligga minst tre sekunder efter framförvarande fordon. Du kan exempelvis bestämma dig för att räkna utifrån ett vägmärke.

Hur kan man mäta att man har ett bra avstånd till trafik framför?

Tresekundersregeln: Du ska ligga tre sekunder bakom fordonet framför. Välj ut ett märke i vägen, till exempel en skugga på vägen. När fordonet framför passerar märket, börjar du räkna sekunder. Passerar du märket innan tre sekunder ska du öka avståndet.

Hur långt sträcka rullar bilen på 2 sekunder i 80?

Du kör i 80 km/h och blir distraherad i två sekunder av att din mobiltelefon ringer. Hur lång sträcka färdas du under de två sekunderna? Cirka 40 meter.

Får polisen vara gömd vid fartkontroll?

Enligt lag måste de stå synliga intill vägen. Men det stämmer inte. Enligt Bengt Karlsson som är chef för trafikpolisen i Västra Götaland HAR polisen rätt att göra fartkontroller utan att vara synliga. – Det finns inget krav att polismannen som mäter med laser ska vara synlig eller stå särskilt utmärkt.

Kan polisen mäta hastighet på mötande fordon?

Så funkar polisens nya ”superbil” – kan mäta hastigheten på mötande bilar. Polisens nya bilar är utrustade med ett avancerat kamerasystem som kan kontrollera och upptäcka både fartsyndare och efterlysta bilar. Polisens nya bilar kommer att vara utrustade med ett kamerasystem som filmar och kontrollerar andra fordon.

När är det mest poliskontroller?

Varje år genomför polisen att antal trafiksäkerhetsveckor, stora samtida insatser över landet som inriktas på exempelvis hastighet. 7–13 mars är det dags igen. Syftet är att vara närvarande i trafiken, stävja brott men framförallt förhoppningsvis förebygga.

Vad är sant om avståndet mellan bilarna om de kör i cirka 70 km h?

Eftersom stoppsträckan i meter vid bra väglag är lägre än hastigheten i km/h så är en bra tumregel är att köra minst lika många meter bakom fordonet framför dig som din hastighet i km/h. Exempelvis så är stoppsträckan 13 meter vid 30 km/h, 43 meter vid 70 km/h, 68 meter vid 90 km/h och 90 meter vid 110 km/h.

Share this post