Trendig

Vad kallas Varldssjalen inom hinduismen?

Vad kallas Världssjälen inom hinduismen?

Brahman (världssjälen) genomsyrar allt. Gud finns därför också inom oss själva och i allt annat levande. Det gudomliga inom oss själva kallas för Atman och kan liknas vid vår själ. Tron på själavandring är en central tanke inom hinduismen.

I vilka fyra grupper indelas de hinduiska kasten?

Brahminerna (brahmanerna) eller prästerskapet är den högsta klassen, med uppgiften att utföra ritualer och att vidmakthålla och lära ut de heliga skrifterna. De övriga tre klasserna är kshatriya (adel och krigare), vaishya (jordbrukare, boskapsskötare och köpmän) och shudra (arbetare).

Vad innebär kastlös?

Dalit är en självvald benämning på de grupper i Indien som står utanför hinduismens fyra varna (klasser) och har betraktats som oberörbara. På grund av sitt utanförskap kallas de också kastlösa, men även bland daliterna finns kaster i betydelse jati.

Vad kallas den kraft inom hinduismen?

Varje hinduisk gud behöver en gemål, en gudinna, som representerar hans livsenergi. Utan sin shakti (kvinnlig energi) skulle Shiva vara kraftlös och inte förmå någonting. Gudinnan (Devi) kan vara både moderlig och kraftfull.

Vilka högtider finns det i hinduismen?

Diwali och Holi är två mycket vanliga högtider som de flesta hinduer firar. Även sikherna firar Diwali, men då till minne av den sjätte gurun. Diwali, ljusets högtid är en fest till Lakshmis ära i oktober eller november och den kanske största festen.

Vad står det i Veda böckerna?

Vedaböckerna består av flera samlingar. Äldst är Rigveda (sångernas veda) där vissa partier anses ha tillkommit före ariernas invandring (ca 1500 f.Kr). Hymner, sånger, böner och besvärjelser är en stor del av innehållet.

Finns det olika inriktningar inom hinduism?

Inom hinduismen finns fyra stora inriktningar. Skillnaden mellan dem är så stor att de är som olika religioner. En grupp dyrkar Shiva som den främsta guden och ser honom som en symbol för den högsta sanningen och verkligheten – världssjälen brahman.

Vad innebär läran om Ahimsa?

Ahimsa är en sanskrit term som betyder ”att inte döda och inte skada”.

Hur påverkas människor i Indien av kastsystemet?

Enligt indisk lag är diskriminering av kasttillhörighet förbjudet och praktiserandet av kastsystemet avskaffades officiellt 1950. Trots detta praktiseras denna hinduiska samhällsordning och än idag förekommer det en social, ekonomisk och politisk ojämställdhet, på grund av kastsystemet, i det indiska samhället.

Share this post