Innehållsförteckning
Får man sämre minne när man blir äldre?
Det är väl känt att minnet försämras när vi åldras. Men att man får lite sämre minne som äldre behöver inte betyda att man har demens. Detta drabbar de flesta, men försämringsgraden varierar betydligt mellan individer.
Vad händer med hjärnan när den åldras?
Hjärnan förändras på många sätt under det normala åldrandet. Till exempel så minskar tillgången på många signalsubstanser som dopamin (Bäckman et al., 2006) och volymen på hjärnans grå substans, som bland annat innehåller nervcellernas kärnor, blir mindre (Raz et al., 2005).
Vilka faktorer påverkar minnet?
Förmågan att minnas styrs från flera olika delar av hjärnan. Minnet och förmågan till koncentration påverkas av till exempel stress, sjukdomar och läkemedel. Svårigheter att minnas kan till exempel bero på något av följande: stress, som också kan utvecklas till utmattningssyndrom.
Hur påverkas vårt minne när vi blir äldre?
Många upplever att minnet försämras med åren. Det kan ta längre tid att lära dig nya saker, eller att komma ihåg sådant som har hänt. Ordförråd och allmänbildning är minnesfunktioner som kan fungera väl även i hög ålder. Med stigande ålder ökar risken för att få demenssjukdomar.
Vad innebär åldersförändringar i hjärnan?
De normala åldersförändringar som ses i hjärnan är ett resultat av att minnet arbetar långsammare. Tappar man ofta koncentrationer, får svårt att tolka syn- och hörselintryck och får svårare att minnas vid upprepade tillfällen under en månads tid bör man kontakta sin vårdcentral.
Hur påverkas miljön i magsäcken av åldrandet och vad kan det leda till?
Forskningen visar att äldre friska personer har en lägre nivå av enzymer som pepsin, lipas och amylas i magsäcken som alla är viktiga i matspjälkningsprocessen (5). Däremot har man inte kunnat identifiera en förändring i utsöndringen av gallsyror hos äldre, vilka också är betydelsefulla i matspjälkningsprocessen.