Frågor

Vad gor man med tomatplantorna pa hosten?

Vad gör man med tomatplantorna på hösten?

Man tar helt enkelt en eller ett par sticklingar av favorittomaten innan de slängs på komposten på hösten. Tomatsticklingar rotar sig jättelätt men för att det ska bli lyckat är det bra att välja ut en stickling som är fin och fräsch och som inte börjat bli lite bedagad av höstens ankomst.

Vad gör man med tomatplantor på vintern?

Krukorna på bilden ovanför står i odlingsbrickor med en kapilärmatta under sig som fördelar vattnet till varje enskild kruka. Ofta går jag bara ner en gång i veckan och tittar till dem under höst och vinter. Jag klipper alltid ovanför andra eller tredje bladparet när jag klipper från en liten tomatplanta.

När sätta ut tomat i växthus?

Vänta med att ställa ut dina plantor tills nätterna är ljumma. Som regel är det i juni om du planterar dina tomater utomhus, och i maj om du har ett växthus. För att vänja plantorna vid utomhusmiljön ställer du först ut tomatplantan någon timme om dagen.

Kan man ta in tomatplantor på hösten?

I kylan kommer tomaterna inte att mogna eller så mognar de väldigt långsamt. Ställ dock inte in tomatplantan på en gång utan ta det sakta så att den vänjer sig. Lyft in tomatplantan över natten bara och ha ute igen på dagen i några dagar/ett par veckor beroende på vädret.

När ska man klippa tomatplantor?

Genom att beskära tomatplantorna under våren får du rejält med sticklingar som i sin tur växer fram till starka plantor som garanterar en riklig skörd.

Varför blir mina tomatplantor rangliga?

Gängliga tomatplantor När växter inte får tillräckligt med ljus sträcker de på sig och blir gängliga, mera ju varmare de står. Tomater behöver ju sås tidigt för att hinna ge skörd under sommaren. De behöver därför tillskottsbelysning för att bli stadiga och välväxta.

Kan tomatplantor överleva vintern?

Vi i Sverige odlar tomat enbart som ettårig, men de flesta tomater är faktisk fleråriga. Problemet är att hitta en riktigt ljus och sval övervintringsplats inomhus om man vill pröva att övervintra, den tål ju inte frost. Den kommer troligen också att dra på sig en massa ohyra under vintern.

Hur länge klarar sig tomatplantor ute?

Ju tidigare man planterar ju tidigare skörd, men nattemperaturen är ofta för låg för odling utomhus under maj och på vissa ställen även i början av juni. Tomatplantan klarar inte frost och minusgrader. En riktlinje för att vara på säkra sidan är att prognosen inte ska visa mindre än plus 3 grader.

När kan man ställa ut plantor i växthuset?

Från mitten av mars till mitten av april bör man sätta ut plantorna om man vill få en tidig och god skörd under sommaren. Man vill gärna så tomater tidigt, men risken är att plantorna blir alldeles för stora och svårhanterliga innan de kan planteras ut i växthuset.

Hur låg temperatur tål tomater?

Tomater trivs allra bäst när det är varmt. De vill helst ha en konstant temperatur på runt 20-30 grader, men det finns sorter som härdats och klarar ned till 10 grader. Växthus, kruka eller friland – det är frågan. Bestäm var dina tomatplantor ska växa innan du väljer sort.

Share this post