Blogga

Vad innebar lagt Myoglobin?

Vad innebär lågt Myoglobin?

Symtomen yttrar sig i vuxenlivet med muskelsvaghet som sprider sig till olika delar av kroppen och till slut orsakar andningssvikt och ibland även hjärtsvikt.

Vad betyder rabdomyolys?

Rhabdomyolys är ett syndrom som karakteriseras av skelettmuskelsönderfall och frisättning av muskelns intracellulära komponenter i blod och urin. Patienten kan få muskelsmärta och färgad urin (tefärgad) på grund av myoglobinuri och metmyglobin.

Vad är Prerenala?

Prerenal njursvikt Prerenal akut njursvikt innebär att orsaken till njursvikten är otillräcklig blodförsörjning/genomblödning av njurarna. Detta kan bland annat uppstå till följd av hypotoni (lågt blodtryck; som kan bero på hypovolemi, hjärtsvikt, hjärtinfarkt, sepsis, etc.).

Vad är Polyurisk fas?

Kombinationen avlastad urinstämma och skada på njurtubuli kan leda till massiv urinproduktion (polyurisk fas) med risk för svår hypovolemi med behov av intravenös vätsketillförsel [3].

Vad visar myoglobin?

Myoglobin är den viktigaste syrebindande molekylen i muskelvävnad. Det minskar syrekoncentrationens variation i cellen, vilket gör att den fungerar bättre. Mycket av den röda färgen hos kött kommer från myoglobin. Myoglobin är ett protein som består av en enda polypeptidkedja bestående av 153 aminosyror.

Varför högt myoglobin?

Höga nivåer ses vid muskelsjukdomar och även vid sänkt glomerulär filtration. Mycket höga nivåer kan orsaka njurskada. Myoglobin är inte specifikt för hjärtmuskel och sin roll i diagnostik av akut kranskärlssjukdom är därför begränsad.

Vad är en Nefrit?

Nefrit, latin nephritis från grekiska nefros vilket betyder njure, är ett mineral som populärt kallas jade. Det populära namnet delar den med jadeiten.

Vilka symtom är det vid Övervätskning?

Övervätskning

  • ödem framför allt i anklar/ben.
  • stigande blodtryck.
  • huvudvärk.
  • andfåddhet, speciellt vid planläge.
  • rethosta.

Vad gör myoglobin?

Patienten kan få muskelsmärta och färgad urin (tefärgad) på grund av myoglobinuri och metmyglobin. Svårighetsgraden kan variera från asymtomatisk stegring av CK till ett livshotande tillstånd med elektrolytrubbning och akut njursvikt.

Share this post