Frågor

Kan man vinna med torn och kung?

Kan man vinna med torn och kung?

Triangulering är ett sätt att förlora ett tempo för att försätta motståndaren i dragtvång. Kung, dam, torn och löpare kan alla triangulera, däremot inte springare.

Vilken sorts schackpjäs förutom kungen flyttas vid en rockad?

En rockad använder kungen och ett torn, och är det enda tillfället under ett parti då mer än en pjäs får flyttas i ett drag. Vid en rockad flyttas kungen två rutor mot tornet, och tornet flyttas därefter till rutan på andra sidan kungen.

När kan jag göra en rockad?

Rockad är bara tillåten om alla följande villkor uppfylls: Spelaren får inte ha flyttat både kungen och tornet som deltar i rockad. Det får inte finnas några pjäser mellan kungen och tornet.

Hur får tornet gå?

Torn. Tornet flyttas i en rak linje, antingen horisontellt eller vertikalt över hur många tomma rutor som helst, till det når brädets kant eller blockeras av en annan pjäs. Det kan inte hoppa över andra pjäser. Tornet slår längs samma väg som det flyttas, genom att ställas på rutan där motståndarens pjäs befinner sig.

Hur går tornet i schack?

Tornet förflyttas valfritt antal rutor rakt åt vänster eller höger, eller rakt framåt eller bakåt. Till skillnad från springaren, får tornen inte hoppa över andra pjäser, varken tillhörande det egna laget eller motståndarlaget, förutom vid specialdraget rockad.

Får man göra rockad om tornet är hotat?

Rockad får man heller inte göra om Kungen står i schack, eller om någon av de tomma fälten Kungen ska flytta över är hotad, av någon av motståndarens pjäser. När alla de här villkoren är uppfyllda då kan du göra rockad. Det sker genom att flytta kungen två steg åt det håll Tornet står som du vill rockera med.

Kan bonden slå ut bakåt?

Bonden får bara flyttas rakt framåt och aldrig bakåt. Första gången en bonde ska flyttas kan du välja mellan om den ska flytta ett eller två steg. När den väl är flyttad en gång får den sedan bara flyttas ett steg framåt i taget. När bonden tar en annan bonde eller pjäs så gör den inte som de övriga.

Hur fungerar rockad?

Rockaden har vanligtvis två syften: att med ett drag ställa kungen i en mer skyddad position, samtidigt som ett av tornen får en mer aktiv placering på brädet. Rockaden är det enda regelrätta sättet att flytta två egna pjäser i samma drag.

Hur gör man en rockad?

Rockad görs i ett enda drag och det är faktiskt den enda gången man får flytta två av sina pjäser på en gång. Viktigt att tänka på när man gör rockad i tävlingsschack är att man måste röra/flytta kungen först, tornet sen, annars måste man bara flytta tornet, (rörd är förd-regeln.)

Share this post