Rekommendationer

Hur fungerar en Endoskopiundersokning?

Hur fungerar en Endoskopiundersökning?

En endoskopisk undersökning är en undersökning där man med en kamera på en mjuk slang kan se hur mage och tarmar ser ut från insidan via en TV-skärm. Undersökningen kräver att du som patient förbereder dig noggrant. Det är enkelt att få en tid och vi håller högsta medicinska kvalitet.

Vad är endoskopiskt ultraljud?

EUS är en undersökning där ett böjligt instrument med en diameter på cirka 1 cm med en kamera och en ultraljudsprob i toppen, förs ner i tolvfingertarmen genom munnen. Genom instrumentet kan den som utför undersökningen undersöka slemhinnan i matstrupen, magsäcken och övre delen tolvfingertarmen.

Hur lång tid tar ultraljud av buken?

Röntgenläkaren utför undersökningen genom att lätt föra en ultraljudsgivare på din hud. Undersökningen tar ca 15 minuter. Därefter får du äta och dricka normalt. Undersökningen är smärtfri och riskfri.

Vad är skillnaden mellan koloskopi och endoskopi?

Vid en skopi kan läkaren titta in i magsäcken eller tjocktarmen och undersöka orsaken till exempelvis halsbränna, smärtor i buken eller blod i avföringen. Ett endoskop är en lång slang med en lins i ena änden och i den andra änden en videokamera, en lampa och ibland något slags redskap.

Hur förbereder man sig för koloskopi?

Undvik mat som innehåller mycket fibrer de tre närmsta dagarna innan undersökning vid koloskopi. Efter att du har tömt tarmen på avföring får du endast dricka klara drycker. Exempel på klara drycker kan vara kaffe eller te utan mjölk, vatten, saft (ej röd), juice utan fruktkött, sportdryck eller buljong.

Hur lång tid tar en gastroskopi?

Undersökningen tar ungefär 3-4 minuter. En gastroskopi är vanligtvis inte smärtsam, men kan upplevas som obehaglig. Viktigt att komma ihåg är att luftvägarna är fria hela tiden, du kan alltså andas precis som vanligt under undersökningen. Om du känner dig orolig inför undersökningen kan du få avslappnande medicin.

Hur går ultraljud av buken till?

Den är kopplad med en sladd till en dator med en bildskärm. Från ultraljudsgivaren sänds svaga ljudvågor in i kroppen. När ljudvågorna studsar tillbaka från vävnaderna och organen omvandlas de till en bild som visas på bildskärmen.

Varför tar man ultraljud på buken?

Ultraljud används också vid undersökningar av de inre organen i buken. Ultraljud är mycket användbart vid undersökningar av levern, exempelvis vid frågeställning om eventuell spridning av en tumör dit. Då används ofta ett kontrastmedel som sprutas in i blodbanan.

Share this post