Frågor

Vad hander nar ett berg vittrar?

Vad händer när ett berg vittrar?

Vittring innebär att bergets struktur förändras av fysikaliska, kemiska eller biologiska processer. Erosion är däremot en rent mekanisk process, som innebär att material på olika sätt, till exempel med hjälp av is, vatten eller vind, rycks loss från berggrunden och transporteras bort.

Hur påverkas människan av vittring?

Människan kan också orsaka kemisk vittring genom utsläpp från industrier och kraftverk. I röken finns det svavel som förenar sig med syre och vatten. Dessa ämnen bildar svavelsyra som fräter sönder kalksten som då förvandlas till gips. Ett varnande exempel är den vackra katedralen i Köln i Tyskland.

Hur bildas Jordtäcket?

Den största delen av Finlands jordarter har bildats under den senaste istiden, Weichselistiden för 115 000 -11 600 år sedan. Inlandsisen omformade berggrunden, röjde bort tidigare sedimentlager och jordtäcket, samt producerade jordarterna: morän, grus, sand, silt och ler.

Vad kan vittring leda till?

Den kemiska vittringen kan i sin tur leda till håligheter i vilket is och rötter kan utöva sprängverkan. De kemiska förändringarna till följd av kemisk vittring innebär upplösning av mineral och bergarter samt nybildning av sekundära mineral.

Vad är ett Jordtäcke?

Berggrunden är hela tiden utsatt för vittring och erosion. De lösa vittringsprodukterna kan sedan transporteras vidare genom ras och skred, eller av vind, vatten eller glaciäris. Där de avsätts utgör de det lösa jordtäcke som överlagrar den fasta berggrunden.

Vad sker när stenar vittrar?

Vittring är inom geologi en exogen kraft, som mekaniskt och kemiskt bryter ner bergarter till mindre partiklar som sten, grus, sand, lera eller joner. Erosion kan sedan föra bort materialet. Man brukar skilja på alla former av vittring men bara exogena krafter, mekanisk vittring och kemisk vittring.

Hur bidrar människan till en ökad kemisk vittring?

Hur bidrar människan till en ökad kemisk vittring? Vårt utsläp av växthusgaser sen 1800-talet(ind-rev) leder till ökade halter av dessa ämnen ibluften som sen reagerar med vatten ex. koldioxid -> surt regn.

Hur fungerar det geologiska kretsloppet?

Det geologiska kretsloppet är den process som ger upphov till landmassornas utbredning och form. Jordens inre energi ger upphov till så kallade endogena krafter, som smälter de djupt liggande delarna av jordskorpan till magma.

När kan frostsprängning uppstå?

Frostsprängning sker genom att vatten tränger in i sprickor och porer och därefter fryser till is. Därigenom sker en sprängverkan genom att vattnets volym ökar 9% vid isbildning, vilket medför att sprickor vidgas och mineralkorn frigörs från berget.

Vad är skillnaden på dy och gyttja?

Dy och gyttja, avsatta på botten av fjärdar och insjöar, är sådana organiska jordarter: dy består endast av organiskt material, medan gyttja är en blandning av dy och lera. Torv, bildad av dåligt förmultnad mossa, är ytterligare ett exempel på en organisk jordart.

Hur påverkar jordmånen av berggrunden?

Vid jordmånsbildning verkar kemisk och biologisk vittring på de lösa jordmassorna ovanför berggrunden, den s.k. regoliten. Det som då sker är att kemisk och fysikalisk vittring bildar vittringsprodukter, vilka sedan bearbetas av organismer.

På vilka sätt påverkar människor berggrunden?

Byggande och geoteknik Mycket av det moderna samhället bygger på storskaligt byggande, av vägar och järnvägar, tunnlar och broar, och av olika huskonstruktioner. Även här behövs geologiskt och geotekniskt kunnande för att grunden skall bli stabil så att ras kan undvikas.

Share this post