Frågor

Vad ar rehabiliteringsersattning?

Vad är rehabiliteringsersättning?

Sjukpenning och rehabiliteringspenning är ett ekonomiskt stöd för personer som har tillfälligt nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom.

Vad är garantinivå?

I december 2021 beslöt riksdagen kraftigt höja sjuk- och aktivitetsersättningen. Från och med 1 januari 2022 är nya garantinivån 9 982–11 190 kronor per månad beroende på ålder. Samtidigt riskerar många att få höjda omsorgsavgifter och andra kostnadsökningar.

Vem betalar lön vid arbetsträning?

4 Du kan få ersättning för arbetsträning Om du är sjukriven och din arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel kan du få rehabiliteringsersättning för att arbetsträna. Det är Försäkringskassan som beviljar den ersättningen.

Hur länge kan man få rehabiliteringsersättning?

Du som är sjukskriven kan få rehabiliteringsersättning om du till exempel arbetstränar under en period, deltar i ett arbetslivsinriktat rehabiliteringsprogram eller deltar i en utbildning under högst ett år. Rehabiliteringsersättningen består av rehabiliteringspenning och särskilt bidrag.

Vad är en Rehabiliteringskoordinator?

Rehabiliteringskoordinatorn samordnar insatserna för patienten på vårdenheten och samverkar med övriga verksamheter i hälso- och sjukvården i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen.

Vart ska jag arbetsträna?

På Skyddsvärnet Secondhand kan du arbetsträna inom butik. Här får du möjlighet att arbeta med många olika områden.

Hur räknar man ut sin sjukersättning?

Sjukersättningen beräknas på den genomsnittliga inkomst du haft under den så kallade ramtiden. Ramtiden beräknas på de 3 bästa åren 5–8 år direkt före beslut om sjukersättning, då de flesta varit sjukskrivna. Sjukersättningen beräknas alltså ofta på sjukpenning och inte på arbetsinkomst.

Hur räknar man ut bostadstillägget?

För att vi ska kunna beräkna vad du ska få i bostadstillägg utgår vi från din bostadskostnad och din årsinkomst. Vi räknar först ut vad din bostadskostnad blir per år. Sedan drar vi av en viss del av din årsinkomst. Summan som återstår blir ditt bostadstillägg, som delas med tolv och betalas ut varje månad.

Vilka regler gäller vid arbetsträning?

Arbetsträningen är begränsad till tre månader om det handlar om att den anställda ska gå tillbaka till ordinarie arbete. Vid arbetsträning på ett nytt arbete hos arbetsgivaren eller annan arbetsgivare finns inte tidsgränsen tre månader.

Får man ta semester när man arbetstränar?

Som tillfrisknande har man rätt till ett års rehabilitering – men utan semester. Bara om verksamheten där man arbetstränar stänger, har den sjukskrivna rätt till ledighet.

Hur länge får man Arbetspröva?

Arbetsprövningen räcker vanligen 2–3 månader, men kan av motiverad orsak förlängas upp till 6 månader.

Hur länge kan jag arbetsträna?

Normalt pågår arbetsträningen som längst i tre månader. För patienter med sjukersättning eller aktivitetsersättning finns inte samma krav på tid eller omfattning av arbetslivsinriktad rehabilitering. Förutsättningar och omständigheter i det enskilda ärendet är avgörande.

Share this post