Trendig

I vilken hastighet expanderar universum?

I vilken hastighet expanderar universum?

Forskarna mäter supernovor och jämför hur ljusstark en är jämfört med nästa, och så bygger de en avståndsstege med utgångspunkt från våra närmaste galaxer som vi vet avståndet till. Mätt på detta sätt blir värdet 74 kilometer per sekund per miljon parsek.

Hur upptäckte man att universum expanderar?

Observationellt så upptäcktes expansionen av Edwin Hubble i slutet av 1920-talet, då han kunde visa att ljuset från praktiskt taget alla galaxer är rödförskjutet, och att rödförskjutningen ökar med avståndet till galaxen.

Hur kan universum finnas?

Universum kan till exempel ha skapats ur intet, uppstått ur något slags vakuumtillstånd, eller vara cykliskt och evigt – alla dessa är möjliga och lika förenliga med vår vetenskapliga kunskap.

Vad innebär det att universum fortsätter att expandera?

Svaret är att vi helt enkelt mäter upp de hastigheter med vilka galaxer på olika avstånd avlägsnar sig från oss och från varandra. Det är ur detta vi drar slutsatsen att universum expanderar.

Hur fungerar Rödförskjutning?

Rödförskjutning är ett fysikaliskt fenomen där elektromagnetisk strålning ökar i våglängd och således minskar i frekvens, då strålningskällan färdas bort från observatören, vilket för synligt ljus innebär en förskjutning mot rött.

Hur upptäckte Hubble att universum utvidgas?

I astronomins läroböcker berättas hur amerikanen Edwin P. Hubble år 1929 upptäckte universums expansion. Att alla galaxer avlägsnar sig från varandra innebär att de en gång låg tätare samman; det är själva utgångspunkten för big bang-teorin som hela den moderna kosmologin vilar på.

Hur mycket expanderar rymden?

Det nya värdet på hubble-konstanten är 73,2 kilometer per sekund per megaparsec. Det innebär att universum expanderar 5 till 9 procent snabbare än vad man tidigare trott och att avståndet från kosmiska objekt i universum kommer att ha fördubblats om 9,8 miljarder år.

Hur kan något vara oändligt?

Observera att en gräns för universums storlek inte är samma sak som att det finns en kant där universum slutar. Ett klot har en yta av en viss storlek, ändå kan en myra gå oändligt länge på klotet utan att komma till en kant. På samma sätt kan rymden vara funtad så att den har en ändlig volym men aldrig tar slut.

Share this post