Blogga

Vad ar big bang och vad fanns fore Big Bang?

Vad är big bang och vad fanns före Big Bang?

Big bang är den mest vedertagna teorin om hur universum kom till för nästan 14 miljarder år sedan. Den beskriver hur universum skapades ur en extremt liten men oerhört tät klump av materia och energi, och hur sedan denna klump började expandera och både tid och rum skapades i samband med detta.

Vad gjorde att atomer kunde börja bildas i universum?

Ungefär 380 000 år efter Big Bang och när universum var cirka 3 000 °C varmt bildades de första hela atomerna. Då var universum äntligen så svalt att de negativt laddade elektronerna nu tilläts att attraheras till de positivt laddade atomkärnorna.

Hur uppkom Big Bang?

Vad är big bang? Big bang är en teori om hur universum skapades för nästan 14 miljarder år sedan i en extremt varm och tätt packad klump av energi och materia. I big bang expenderades bumlingen med sådan ofattbar kraft och hastighet, att både tid, rum och universum – som vi känner det – bildades.

När kom man på Big Bang?

Universums utveckling startade för cirka 13,8 miljarder år sedan (!), då rymden började expandera – eller sprida sig. Universum var då otroligt tätt och varmt, och hela universum var koncentrerat i en enda punkt. Den snabba expansionen har resulterat i vårt nuvarande kalla och glesa universum.

Hur galaxer bildas?

Man tror att det finns över 100 miljarder galaxer i Universum. Troligen bildas en galax av ett massivt moln av helium och väte, som dragits samman under inflytande av gravitation. Molnet roterar oftast långsamt och beroende på rotationen avgörs det vilken typ av galax som bildas.

Hur kan man se tillbaka i tiden?

Med hjälp av teleskopet kan vi se bakåt i tiden! Det kan ta tusentals eller miljontals år innan ljuset från andra stjärnor och galaxer når jorden. Det vi ser genom teleskopet är faktiskt en bild av hur det var för länge sedan.

Hur bildas andra grundämnen än helium?

Nästan alla grundämnen tyngre än väte och helium genereras ur dessa gaser av stjärnorna. Genom fusion i centrum genereras ämnen som tyngst upp till järn (atomnummer 26). Grundämnen från kobolt (atomnummer 27) upp till uran (atomnummer 92) genereras när större stjärnor ”dör” i supernovor.

Hur bildades Vintergatan?

Man tror att Vintergatan föddes ur ett nästan sfäriskt och roterande gasmoln bestående av väte och helium. De första objekten som skapades i detta gasmoln var massiva klotformade stjärnhopar.

Share this post