Ny

Kan man avbryta en upphandling efter tilldelningsbeslut?

Kan man avbryta en upphandling efter tilldelningsbeslut?

Eventuell avtalsrättslig bundenhet beror på hur den upphandlande myndigheten formulerar upphandlingsdokumenten och tilldelningsbeslutet. Förutsatt att tilldelningsbeslutet inte är avtalsrättslig bindande så finns det inte någon uttrycklig tidsgräns för hur länge ett tilldelningsbeslut kan dras tillbaka.

Vad händer efter tilldelningsbeslut?

Efter anbudsprövningen beslutar den upphandlande organisationen vilken eller vilka anbudsgivare som ska tilldelas kontraktet. Det ska ske skriftligen till de leverantörer som tilldelas kontraktet, men även till samtliga anbudsgivare. Det ska ske snarast möjligt efter beslutet.

Är Avtalsspärren 10 dagar inklusive helgdagar?

Dag 0 är dagen när underrättelsen om tilldelningsbeslutet skickas, därefter följer minst 10 dagar när avtalsspärren råder och dag 11 kan avtal tecknas. Om avtalsspärrens sista dag infaller på en lördag, söndag eller helgdag förlängs avtalsspärren till och med nästkommande vardag (den så kallade söndagsregeln).

Vad är ett tilldelningsbeslut?

Ett tilldelningsbeslut är en underrättelse till samtliga anbudssökande och anbudsgivare i en upphandling. Det anger till vilken eller vilka leverantörer som den upphandlande myndigheten/enheten har beslutat att tilldela kontrakt eller ramavtal.

När kan man avbryta en upphandling?

En upphandling får avbrytas om det finns sakliga skäl för detta. Ett sådant beslut ska följa de grundläggande principerna i allmänhet. Skäl för att avbryta en upphandling kan till exempel vara bristande konkurrens eller oförutsedda händelser.

Vad finns det för giltiga anledningar att avbryta en upphandling?

Några exempel på sakligt godtagbart skäl: Det återstår bara en lämplig anbudsgivare (bristande konkurrens) Anbuden överstiger den upphandlande myndighetens budget. Upphandlingsdokumenten har skrivits på ett felaktigt sätt och att det därför inte är möjligt att välja det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

När avslutas en upphandling?

Det ger även upphov till från när upphandlingen är att betrakta som avslutad när eventuella villkor för avtalets giltighet i avtalet inte längre kan aktualiseras. Vilka möjligheter myndigheten har att backa tillbaka om den vinnande anbudsgivaren inte längre kan teckna avtal är alltså oklart.

När har man rätt att avbryta en upphandling?

En upphandling får avbrytas om den upphandlande myndigheten eller enheten har sakligt godtagbara skäl för beslutet. Några exempel på sakligt godtagbart skäl: Det återstår bara en lämplig anbudsgivare (bristande konkurrens) Anbuden överstiger den upphandlande myndighetens budget.

Vad är en Avtalsspärr?

En avtalsspärr gäller i minst 10 dagar från det att upphandlande myndighet eller enhet har skickat tilldelningsbeslut. Avtal kan tecknas när beslut om tilldelning har fattats och avtalsspärren har löpt ut. Under den tiden får den upphandlande organisationen inte ingå avtal.

Vad är frivillig Avtalsspärr?

Vad är frivillig avtalsspärr? Svar: Avtalsspärr är en period under vilken kontrakt inte får ingås. Avtalsspärr gäller i minst tio dagar från det att underrättelsen om tilldelningsbeslut skickats med ett elektroniskt medel, såsom exempelvis e-post eller telefax.

Vad ska en Upphandlingsrapport innehålla?

Dokumentationen bör som ett minimum innehålla följande uppgifter: den upphandlande myndighetens namn och organisationsnummer. föremålet för upphandlingen. hur konkurrensen tagits till vara (till exempel annonsering eller vid direktupphandling ett meddelande på myndighetens webbplats)

Är tilldelningsbeslut offentligt?

Ett tilldelningsbeslut som fattats är en allmän handling. En allmän handling är som huvudregel offentlig. I undantagsfall kan man sekretessbelägga uppgifter i allmänna handlingar men för att göra detta krävs stöd i offentlighets- och sekretesslagen.

Share this post