Rekommendationer

Vilka konsekvenser har inflation?

Vilka konsekvenser har inflation?

Om inflationstakten är större än i andra länder bli inhemska produkter mindre konkurrenskraftiga och det går ut över landets ekonomi. Osäkerhet kring framtiden gör också att företag och konsumenter inte spenderar pengar i samma utsträckning och det skadar den ekonomiska produktionen på sikt.

Hur påverkar inflation Den svenska ekonomin?

Innebörden av begreppet inflation är en ökning av den allmänna prisnivån, vilket påverkar hur mycket dina pengar räcker till. Inflation gör alltså att dina pengar minskar i värde och du kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Du får helt enkelt mindre kvar att leva på.

Vad är dåligt med inflation?

Hög inflation medför också att det blir en förändring i inkomstfördelningen. Det blir mindre lönsamt att spara eftersom pengarna man har på banken minskar i värde. Samtidigt är det bra att ha lån då dessa minskar i värde. Låntagare vinner och sparare förlorar.

Vem vinner om det är hög inflation?

På grund av inflationen blir pengarna mindre värda och man måste spara ännu mer pengar. Den som äger fastigheter drabbas inte på samma sätt av inflationen. Alla som lånat pengar kan till och med tjäna på inflationen, eftersom lånet sjunker i värde när pengarna blir mindre värda.

Hur är inflationen vid lågkonjunktur?

Inflationen stiger under perioden fram till en lågkonjunktur, men minskar (deflation) under själva lågkonjunkturen. Räntorna är ett av de viktigaste verktygen för att hålla inflationen under kontroll. De bestäms av centralbankerna och avgör hur dyrt det är att låna.

Hur påverkar inflation exporten av svenska varor?

En effekt av en ökad inflation är att landets exportvaror och- tjänster blir dyrare, vilket i sin tur påverkar landets export negativt. Det på grund av att dyrare varor och tjänster genererar en mindre efterfrågan.

Hur påverkas samhället av för hög inflation?

Inflation innebär att pengarna blir mindre värda vilket gör alla varor och tjänster dyrare samtidigt som köpkraften minskar. En okontrollerad inflation kan uppstå då efterfrågan är större än utbudet under en längre tid. Då stiger priserna och varorna blir dyrare.

Share this post