Blogga

Hur blir man Planeringsarkitekt?

Hur blir man Planeringsarkitekt?

Planeringsarkitekt kan du bli genom att läsa kandidatprogrammet Fysisk Planering (180 hp) vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH). Därefter läser du ett masterprogram i stadsplanering (120 hp) eller i strategisk fysisk planering (120 hp) för att få en fullständig examen. Totalt studerar du i fem år.

Vad gör en fysisk planerare?

Planeringsarkitekt. Fysisk planering är ett yrkesområde som förenklat handlar om att utforma attraktiva miljöer där människor kan bo och trivas på ett hållbart sätt. En fysisk planerare skapa förutsättningar för lokal utveckling genom att styra framtida användning av mark, vatten och byggd miljö.

Vad tjänar en Planeringsarkitekt?

42 800 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Var jobbar samhällsplanerare?

Samhällsplanerare arbetar vanligtvis inom offentliga verksamheter på kommunal och regional nivå med planerings- och utvecklingsfrågor, men de kan även finnas inom statliga myndigheter och i privat sektor, exempelvis kan de jobba på olika konsultföretag.

Hur är det att jobba som inredare?

Som inredningsarkitekt formger du rum. Dina arbetsverktyg är färg, tapeter, golv, textilier och möbler. Du tar fram ritningar och modeller och beräknar även vad det kommer att kosta att inreda lokalen. En del inredningsarkitekter arbetar specifikt med att rita möbler och annan inredning.

Hur många arkitekter finns det i Sverige?

Sveriges Arkitekter har över 14 000 medlemmar och företräder drygt 90 procent av de yrkesverksamma inom arkitektur, inredningsarkitektur, landskapsarkitektur och fysisk planering.

Vad tjänar en fysisk planerare?

42 800 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Hur mycket tjänar en stadsplanerare?

Vad är en stadsarkitekt?

Stadsarkitekt (i äldre tid kallad stadsbyggmästare) är en tjänsteman i chefsställning som är anställd av en kommun eller stad för att handlägga ärenden om bygglov, detaljplaner och översiktsplaner. Stadsarkitektens arbetsplats i kommunen benämns oftast som stadsbyggnadskontoret.

Hur mycket tjänar en samhällsplanerare?

41 100 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Vad kan man bli som samhällsplanerare?

Man kan som Samhällsplanerare rikta in sig på ett område exempelvis som Mark- och exploateringsingenjör i en kommun. Då arbetar man brett med mark- och exploateringsfrågor ur tekniska, ekonomiska och juridiska perspektiv.

Share this post