Innehållsförteckning
Vad skulle hända om Golfströmmen inte fanns?
Det varma vattnet som strömmar tvärs över Atlanten för med sig mycket värme och energi till Europa. Utan Golfströmmen skulle klimatet i Europa vara betydligt kallare. För Sveriges del skulle klimatet vara mer likt det i Alaska och generellt så skulle Europa vara kallare och mer regnigt.
Vad händer med Sverige om Golfströmmen kollapsar?
Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant.
Var någonstans bildas Golfströmmen?
Golfströmmen startar med att uppvärmt vatten från Mexikanska golfen med hjälp av vinden flyter norrut, längs Nordamerikas östkust, genom Atlanten och vidare norrut. Detta är en följd av att kallt, salt vatten sjunker till havsbottnen i Norra ishavet.
Vad händer i Sverige om Golfströmmen kollapsar?
– Om Golfströmmen stannar, då skulle årsmedeltemperaturen sjunka med runt åtta grader. Det skulle nästan bli obeboeligt i Sverige, säger han. – Golfströmmen är avgörande för att vi ska kunna bo och utvecklas på högre breddgrader som i Sverige.
Har Golfströmmen försvagats?
Idag är Golfströmsystemet svagare än det varit på 1600 år, och forskare vid det tyska Potsdam Institutet för klimatforskning har varnat för att den innan seklets slut kan försvagas med upp till 45 procent.
När kommer Golfströmmen försvinna?
Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa idag enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.
Hur påverkas Golfströmmen av att isarna smälter?
Man vet redan från tidigare studier att ökande temperaturer och smältande isar innan YD tillförde mycket färskvatten till Nordatlanten. Detta försvagade Golfströmmens transport av varmt havsytevatten norrut och ledde till mycket kalla vintrar under YD.
När kan Golfströmmen kollapsa?
Den livsviktiga Golfströmmen som för värme till Nordeuropa har saktat in och är nu svagare än på 1 600 år, visar ny forskning.