Populära

Vilka regler galler vid uthyrning av hus?

Vilka regler gäller vid uthyrning av hus?

Du får hyra ut ditt fritidshus eller permanenta hus för upp till 40 000 kronor per år skattefritt – plus att du får göra ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Det blir alltså 50 000 kronor per år – skattefritt. Alla hyresintäkter utöver detta beskattas med 30 procent. För bostadsrätter gäller lite andra regler.

Får man ta vilken hyra som helst?

Vilken hyra kan du ta ut? Ofta kan du använda den hyra som du själv betalar som utgångspunkt för vad som är skälig hyra. Om du hyr ut lägenheten möblerad har du rätt att göra påslag på hyran. Tillägget får inte överstiga 15 procent av den hyra som förstahandshyresgästen betalar.

Vad händer om man hyr ut utan tillstånd?

Du får hyra ut i andra hand om bostadsrättsföreningen godkänner det. Om föreningen inte tillåter det kan du som vill hyra ut söka tillstånd i hyresnämnden. Skulle du hyra ut i andra hand utan att ha samtycke eller tillstånd riskerar du att förverka bostadsrätten. Det betyder att du förlorar rätten till bostaden.

Vad säger hyreslagen?

Lagen behandlar huvudsakligen relationen mellan hyresgästen och hyresvärden vid en förstahandsuthyrning. Vid en sådan uthyrning har både hyresvärden och hyresgästen vissa rättigheter och skyldigheter som alla går att utläsa ur hyreslagen. Men även andrahandsuthyrning av en hyresrätt styrs av den här lagen.

Hur länge kan man hyra ut sin villa?

Hyresnämnden tittar då på dina skäl till uthyrningen och bestämmer sedan hur länge du får hyra ut. Det vanligaste är att man får hyra ut i upp till 1 år men hyresnämnden kan godkänna längre hyrestid än så om tillräckliga skäl finns.

Hur mycket kan jag hyra ut min villa för?

Skattefritt upp till 40 000 kronor Du kan hyra ut hela eller delar av ditt hus skattefritt för hyresintäkter upp till 40 000 kronor årligen. Dessutom får du som hyr ut dra av 20 procent av hyresintäkten. De två avdragen får dock aldrig överstiga själva hyresintäkten.

Får man tjäna pengar på att hyra ut i andra hand?

Ta en skälig hyra Det kan kännas lockande att ta en hög hyra för att tjäna extra mycket pengar på din uthyrning, men enligt hyreslagen måste hyran vara skälig. Vad som räknas som skälig hyra skiljer sig mellan bostadsrätter och hyresrätter.

Har man alltid rätt att hyra ut i andrahand?

Du behöver alltid tillstånd från hyresvärden, eller från hyres- nämnden, för att få hyra ut din hyresrätt i andra hand. Om du inte fått tillstånd av hyresvärden eller hyresnämnden och ändå hyr ut din hyresrätt i andra hand riskerar du att bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta från lägenheten.

Vad är en Rättelseanmaning?

Formella krav vid uppsägning Det finns formella krav som bostadsrättsföreningen måste uppfylla för att bostadsrätten ska kunna förverkas. Bostadsrättsföreningen måste i de flesta fall: Skicka en uppmaning om rättelse till bostadsrättshavaren innan uppsägning sker. Detta kallas i lagen en ”rättelseanmaning”.

När träder besittningsrätten in?

Om du hyr ut din hyresrätt till någon i andrahand i en period längre än två år får den personen besittningsrätt gentemot dig. Du kan med andra ord inte säga upp ert hyreskontrakt hur som helst. Dock gäller inte besittningsskyddet för din hyresgäst om du själv vill flytta tillbaka till din lägenhet.

Share this post