Allmänning

Hur kanns bromspedalen nar motorn ar avstangd?

Hur känns bromspedalen när motorn är avstängd?

Om färdbromsen används vid avstängd motor känns pedalen stum och ett högre pedaltryck måste användas för att bromsa bilen. I mycket kuperade landskap eller vid körning med tung last kan bromsarna avlastas genom motorbromsning. Motorbromsen utnyttjas effektivast om samma växel används nedför som uppför.

Varför går bromspedalen i botten?

Så kolla efter luft i systemet. Pröva att lufta systemet. Hjälper det inte så är det nog huvudbromscylindern som läcker invändigt. Bromspedalen går i botten, men läcker inte?

Hur kollar man sina bromsar?

Hur kontrollerar man bilens bromsar? Du kontrollerar bromssystemet genom att trampa hårt på bromspedalen i 20 sekunder när bilen står stilla med motorn avstängd. Om bromssystemet är i bra skicka ska bromspedalen ska stanna halvvägs och ge ett stumt mothåll.

När du bromsar Känner du att pedalen sjunker mot golvet?

Det innebär att bromsservon fungerar. För att kontrollera bromsservon ska du trycka ner bromsen några gånger och sedan starta motorn samtidigt som du trycker ned pedalen. Sjunker pedalen när motorn startar fungerar bromsservon som den ska.

Varför har man tryckluft istället för bromsvätska i bromssystemet på tunga fordon?

Personbilar har vanligtvis hydrauliskt bromssystem till färdbromsen (fotbromsen). Tunga fordon skulle överhetta vätskan så de har pneumatiskt bromssystem istället.

Vad kan hända om du har för lite bromsvätska?

Bromsarna kan också påverkas om du inte har tillräckligt med bromsvätska i huvudcylindern. Om pedalen går hela vägen till golvet när du trycker ner den, men inte saktar ner bilen tillräckligt, kan vätskenivån vara för låg. Detta är ett mycket enkelt problem att åtgärda.

Hur testar man bilens bromsar?

För att testa bromsarna, tryck ner pedalen hårt i 20 sekunder och uppmärksamma om något av följande förekommer:

  1. Om bromsen tar långt ner kan det tyda på slitage.
  2. Skulle pedalen fortfarande sjunka långsamt, trots att du nått den egentliga ”botten”, finns det förmodligen ett läckage i bromssystemet.

Share this post