Ny

Ar det lagligt att ha katter losa?

Är det lagligt att ha katter lösa?

Problem med lösa katter på tomten Flera rättsfall visar att katter får röra sig fritt utomhus även på andra fastigheter än ägarens. Den som känner sig störd måste därför ofta själv förhindra att katter tar sig in i hus eller passerar ens tomt.

Får man ha en utekatt?

En katt kan vistas ute om den är i en trygg omgivning, säger kattägaren Bjarne Wikström som själv har innekatter. Djurskyddslagen säger ändå inget om hur stor tryggheten ska vara och ett fall med utekatter avgörs som bäst i domstol.

Vilka regler gäller för katter?

Utekatten får röra sig fritt Om man känner sig störd av kringströvande katter har man själv ett ansvar att freda tomten mot dessa. Katten har enligt lagen rätt att röra sig fritt. Det är upp till den som vill skydda sig att vidta de åtgärder som är möjliga, utan att skada katten.

Får man ha okastrerade hankatter?

I de allmänna råden till denna paragraf står: Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.

Är det olagligt att ha Okastrerad katt ute?

I den nya djurskyddslagen från 2019 är det tydligt att djur inte får överges. Jordbruksverkets nya föreskrift som träder i kraft den 15 juni klargör att oplanerad reproduktion hos katter som rör sig utomhus ska förhindras. Katters välmående riskeras för att människor inte förstår deras behov av stimulans och tillsyn.

Vilka dofter avskyr katter?

Katter ogillar doft om tassarna, så kaffesump, ättika, citronskal, cayennepeppar, nymald vitpeppar och liknande har effekt så länge de avger doft (inte så länge). Finns även speciellt kattströ med avskräckande effekt, som ska hålla upp till fem veckor.

Vad avskräcker katter?

Här är några av dem – och det är bara saker som är skonsamma, enkla och inte skadar någon.

  1. Plantera lavendel och rosmarin. Foto: Getty Images Dela fotot på Pinterest.
  2. Skiffer eller barkmull.
  3. Lägg ut citronskal.
  4. Pepparkorn.
  5. Vitlöksklyftor.
  6. Malkulor.
  7. Bygg ett staket.
  8. Spruta vatten.

Vad gäller för katter utomhus?

Tåligheten när det gäller katter enligt rättspraxis är att en familj kan ha några stycken katter. Att dessa har möjlighet att röra sig fritt utomhus är också accepterat. Att katterna vistas såväl på ägarens som på andra fastigheter är också accepterat. Katter som passerar tomten kan vara till olägenhet för allergiker.

Share this post